U klasičan recept za mak kocke, popularan svevremenski kolača dodaj koju žličicu ruma i fini domaći džem kiselkastih nota poput onog od višnje, šljive ili marelice. Kolač premaži glazurom od čokolade, lagano ohladi i navali na slatko, sočno mak savršenstvo.
SASTOJCI
- jaje 5 kom
- maslac 200 g
- šećer kristal 150 g
- mlijeko 100 ml
- mak 200 g
- rum 50 ml
- prašak za pecivo 2 žličica
- limun 1 kom
- džem
- čokolada za kuhanje
POSTUPAK
- Mak prelij kipućim mlijekom i pospi sa 2 žlice šećera. Dodaj prašak za pecivo i promiješaj.
- Žumanjke, 150 ml maslaca i ostatak šećera izmiksaj.
- Dodaj koricu pola limuna i sok cijelog limuna.
- Dodaj rum.
- Sve dobro promiješaj.
- Od bjelanjaka istuci snijeg pa ga laganim pokretima umiješajte u smjesu. Tijesto prebaci u posudu za pečenje. Peci oko pola sata na 180 stupnjeva.
- Za to vrijeme pripremi glazuru od čokolade i ostatka maslaca.
- Kada je kolač gotov, pusti da se ohladi, premaži ga džemom i prelij glazurom od čokolade.
- Ohladite kako bi se čokolada stisnula, nareži i posluži.