Banana bread, odnosno kruh od banane, već je dugi niz godina na popisu najpopularnijih slastica u svijetu. Oduševljava svojom jednostavnošću pripreme i sočnim, aromatičnim okusom.
Gastro.24sata.hr donosi najjednostavniji recept za klasični banana kruh koji je savršeno sladak, sočan i ukusan!
U ovaj recept možeš dodati i nasjeckane orašaste plodove, kokos i druge dodatke po želji, a ljubiteljima čokolade savjetujemo nekoliko komadića nasjeckane čokolade.
Ovaj sočan kolač od banane možeš jesti samostalno, a odličan je i premazan s čokoladnim namazom ili namazom od lješnjaka. Banana kruh savršen je izbor za doručak, užinu ili desert!
Posluži ga uz dodatke po želji, poput sladoleda, tučenog vrhnja, džema, čokoladnog preljeva ili slane karamele. Osim toga, od pribora za pripremu trebat će ti samo jedna posuda, vilica i kalup za pečenje.
Svakako isprobaj!
Koja je tajna najboljeg banana kruha?
Kako bi napravila najbolji kruh od banane (koji je sočan, mekan i mirisan) važno je koristiti prezrele banane! Upravo su to one banane koje nitko ne voli, ali u ovom receptu funkcioniraju savršeno. Dakle, banane moraju biti tamno žute boje s puno smeđih mrlja. Što su banane zrelije, to će kruh biti sočniji i intenzivnijeg okusa.
Kako skladištiti kruh od banane?
Najbolji način da kruh od banane ostane vlažan u narednim danima je da ga čvrsto zamotaš! Nakon što je kruh pečen i ohlađen, preporučujemo da ga čvrsto zamotaš u plastičnu foliju. Zatim ga spremi u veliku vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem ili plastičnu posudu s čvrstim poklopcem. Ovako pohranjen, banana kruh će trajati do 3 dana na sobnoj temperaturi. Po želji, možeš ga čuvati zamotanog u hladnjaku do 6 dana.
Zdravi banana kruh
Ako se odlučiš napraviti zdraviju verziju banana kruha, savjetujemo da šećer zamijeniš prirodnim zaslađivačima kao što su med ili javorov sirup koji sadrže određene mikronutrijente za razliku od običnog bijelog šećera. Također, bijelo brašno zamijeni integralnim brašnom ili nekim drugim brašnom po tvom izboru. Margarin ili maslac možeš zamijeniti kokosovim uljem.
Recept za najbolji banana kruh
Sastojci:
250 grama brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice soli
115 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera
50 grama smeđeg šećera
2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
2 žličice čistog ekstrakta vanilije
440 grama pasirane banane (4 banane)
80 grama nasjeckanih oraha (po želji)
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh obloži papirom za pečenje i ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. U drugoj posudi pomoću električnog miksera miješaj maslac i šećer, 4 do 5 minuta.
Umiješaj jaja i vaniliju. Zatim dodaj zgnječenu bananu i miješaj dok se sastojci u potpunosti ne sjedine. Dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine.
Lagano umiješaj nasjeckane orahe. Izlij tijesto u pripremljeni kalup za kruh i ravnomjerno ga rasporedi.
Pecite na 180 stupnjeva otprilike 55-65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi u kalupu za kruh 20 minuta.
Pažljivo izvadite kruh iz kalupa i premjesti ga na rešetku da se potpuno ohladi.