vraća se sve više bh. građana

Nakon 37 godina života u Švicarskoj vraćaju se u BiH: 'Želim miran život, bez stresa'

Foto: SRF
Nakon 37 godina života u Švicarskoj vraćaju se u BiH: 'Želim miran život, bez stresa'
12.10.2024.
u 13:52
"Želim miran život. Bez obveza, bez stresa, bez računa”, objašnjava svoju odluku da se vrati u BiH Mersiha Osmanović
Pogledaj originalni članak

U posljednjih deset godina broj povratnika na Balkan se udvostručio. Dosta je onih koji se iz inozemstva ponovno vraćaju u Bosnu i Hercegovinu. Tako se Mersiha Osmanović i njezin suprug nakon 37 godina provedenih u Švicarskoj vraćaju u BiH. Njihove kćeri ipak  ostaju u Švicarskoj. Zašto seodriču života u Švicarskoj, pita se švicarski javni servis SRF.

"Želim miran život. Bez obveza, bez stresa, bez računa”, objašnjava svoju odluku da se vrati u BiH Mersiha Osmanović. Ona i suprug postigli su dovoljno u Švicarskoj, sada je došlo vrijeme da uživaju u životu. Izgradili su kuću u malom selu u Bosni i Hercegovini i tu žele živjeti.

"Tamo mogu iskoristiti svoju ušteđevinu za prijevremenu mirovinu. Dvije kćeri, 25 i 22 godine, razumiju odluku, no rastanak im teško pada: 'Tek sam na rastanku shvatila da stvarno odlaze. Sada moramo preuzeti više odgovornosti'", kaže Mersiha Osmanović za SRF.

I roditelji reporterke Elme Softić svoju budućnost vide u BiH. Ali izgradnja njihove kuće kasni, prenosi Slobodan Bosna. Čak i godinama nakon rata u Jugoslaviji, BiH je još uvijek u dubokoj ekonomskoj krizi i bori se sa starenjem stanovništva, piše švicarski javni servis.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.