U SESVETSKOJ SOPNICI KOD ZAGREBA SLUŽENA SVETA MISA I ODRŽAN SKUP ISELJENIH RAMLJAKA

Neka nas povezuje duh Ramske Gospe, Majke Milosti

Neka nas povezuje duh Ramske Gospe, Majke Milosti
23.09.2024.
u 09:59
Pogledaj originalni članak

U crkvi Blažene djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kraj Zagreba služena je sveta misa i održan traciocionalni 22. skup iseljenih Hrvata iz Rame. Kraj Franjevačkog samostana Svetog Ilije, u organizacije župe Sesvetska Sopnica i Ramske zajednice Zagreb. Uz nekoliko stotina vjernika iz zagrebačke okolice i inozemstva, pribivali su i ramski fratri iz Franjevačkog samostana Rama Šćit u BiH. Misu je služio prof.dr.sci. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Zagreb, podrijetlom Ramljak. Sumisnici su bili fra Marinko Baotić, župnik i gvardijan domaće župe i fra Andrija Jozić, gvardijan Franjevačkog samostana Rama Šćit.

Pozdravljajući svoje Ramljake propovjednik prof.dr.sci. Željko Tanjić je kazao: "Neka nas čuva ramski duh naše Gospe, Majke Milosti, kojoj se molimo u ovoj crkvi Marije Božje Anđeoske. Uz molitvu za sve nas, posebno za djecu i mladež, da prenesu ramsku tradiciju i sačuvaju je".

Rektor Željko Tanjić je u propovjedi naglasio kako biti kršćaninom i vjernikom ni danas nije lako. U prošlosti se oblikovao ramski duh kao tkanica od mnoštva različitih djelova života. Kazao je da je u središtu Rame ramski samostan i Gospa od Milosti.

"Ne trebamo se bojati svoje tkanice i slabosti života danas, no kroz obitelj svjedočiti vjeru. Zalagati se za čuvanje našeg duha, kojem Majka od Milosti služi. U tom duhu smo odgajani, a Gospa, Majka od Milosti je obogatila taj duh. To je ono što će nas uvijek povezivati, kazao je u propovjedi prof.dr.sci. Željko Tanjić, rektor Katoličkog sveučilišta.

Fra Andrija Jozić, gvardijan Franjevačkog samostana Rama Šćit, prenio je pozdrave iz zavičaja. Nekada se u Rami čuo jauk, no i zlo se okrenulo na dobro. Upućeni na Gospu, Boga i katoličku vjeru, Ramljaci su se raselili. Danas treba prenositi svoju vjeru na djecu, poručio je fra Andrija.

Mijo Beljo, predsjednik Ramske Zajednice Zagreb, kazao je kako je ovo dvadeset i drugi skup Ramljaka, no u Zagrebu su još od 1985. okupljali iseljeni Ramljaci. Zahvalio se brojnim Ramljacima koji su došli u svojim narodnim nošnjama, uz dosta mladeži. Uz pozdrave od ramskih franjevaca stigla je i vjest da je imenovan četvrti provincijal rodom iz Rame. To je don Mile Ivančević. Nakon svete mise u kripti je održan skup Ramljaka s porukom: "Ramska zajednica poveznica između zavičajne i iseljene Rame". Okupilo se nekoliko stotina Ramljaka...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.