Financijski rezultati

Nestlé bilježi organski rast od 2,0% u devet mjeseci 2024. godine

Nestlé bilježi organski rast od 2,0% u devet mjeseci 2024. godine
17.10.2024.
u 14:59
Pogledaj originalni članak

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za devet mjeseci 2024. godine.

- Organski rast iznosi 2,0% od čega 0,5% dolazi iz realne interne stope rasta (RIG), a 1,6% iz porasta cijena.  
- Ukupna prodaja iznosi 67,1 milijardi CHF (-2,4%).
- Najavljene su promjene u organizaciji i Izvršnom odboru kako bi se potaknuo dodatan rast i transformacija.
- Revidiran je plan za cijelu 2024. godinu: očekuje se da će organski rast prodaje biti oko 2%, a marža za trgovanje operativnim profitom bit će oko 17,0%.  

U povodu objave financijskih rezultata, Laurent Freixe, izvršni direktor kompanije Nestlé izjavio je: "Ostvarili smo organski rast prodaje potaknut pozitivnim stvarnim internim rastom. Potražnja potrošača oslabila je posljednjih mjeseci, a očekujemo da će okruženje ostati slično i u narednom periodu. S obzirom na tu prognozu i naše daljnje mjere za smanjenje zaliha kod kupaca u četvrtom kvartalu, revidirali smo plan za cijelu godinu i očekuje se da će organski rast prodaje biti oko 2%. Nestlé ima jedinstvenu poziciju u našoj industriji zahvaljujući globalnoj prisutnosti, širokom portfelju ključnih brendova i inovativnim proizvodima za sve faze života. Na ovim snažnim temeljima, fokusirat ćemo se na potrošače i kupce te unaprijediti naše kategorije kako bismo ostvarili veći rast i osvojili tržišni udio. Također ćemo proširiti našu digitalnu transformaciju kako bismo poboljšali agilnost i efikasnost. Da bi naši brendovi bili uspješni na tržištu, moramo ulagati. Generirat ćemo potrebne resurse kroz efikasnost i rast. Fokusirana i dosljedna izvedba na tržištu bit će temelj kontinuiranog procesa poboljšanja kompanije Nestlé kako bi održala profitabilan rast tijekom vremena, a imamo i izvanredne ljude koji će to ostvariti. Najavljene organizacijske promjene donijet će kompaniji Nestlé jednostavnost i fokus. Radujem se dijeljenju više naših planova na Danu kapitalnih tržišta u studenom."

Nestlé u BiH

Kompanija Nestlé na tržištu Bosne i Hercegovine ostvarila je organski rast od 1,8% u devet mjeseci ove godine.  "Ovaj rezultat smo ostvarili prvenstveno zahvaljujući našem brendu Purina, te rastu u kategorijama konditorskih proizvoda, hrane i Nestlé Professional. Uz uspješno poslovanje i ostvarivanje održivog rasta, nastavili smo i dalje aktivno činiti dobro u našoj zajednici. Početkom ovog mjeseca duboko su nas potresli tragični događaji u kojima je, zbog katastrofalnih poplava i odrona, nažalost bilo i ljudskih žrtava. Iako ništa ne može nadoknaditi gubitak ljudskih života, stanovnicma stradalih područja željeli smo bar malo pomoći donacijom hrane u suradnji s našim parternom Pomozi.ba. U nadi da se slične katastrofe neće dogoditi, u BiH nastavljamo i s aktivnostima koje će, vjerujemo, pomoći prirodi da se brže oporavi. Planski ćemo, kroz inicijativu Čista umjetnost zajedno s Udruženjem Ruke i nadležim lokalnim institucijama, krajem ovog mjeseca posaditi nekoliko tisuća sadnica što će, vjerujemo, značajno obogatiti šumski fond BiH i pomoći zelenijoj budućnosti ove prekrasne zemlje," izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Prodaja na nivou Grupe

Organski rast iznosi 2,0% od čega 0,5% dolazi iz realne interne stope rasta (RIG), a 1,6% iz porasta cijena. Gledajući po geografskim područjima, organski rast potaknut je rezultatima ostvarenima na tržištima u razvoju i Europi, koja zajedno nadmašuju blagi pad u Sjevernoj Americi. Gledano po kanalima, organski rast u kanalu trgovine iznosio je 1,9%. Prodaja u out-of-home kanalu bila je 3,4%, prodaja u kanalu e-trgovine porasla je za 9,7% i sada taj kanal čini 18,5% ukupne prodaje Grupe.

Zona Europa

Organski rast u zoni Europa iznosio je 3,3%. Tome je najviše doprinijela Purina PetCare zahvaljujući odličnim rezultatima premium brendova Purina One, Gourmet i Pro Plan. Kategorija kave ostvarila je rast u srednjem jednocifrenom postotku zahvaljujući Nescafé instant kavi i Starbucks proizvodima. Kategorija konditorskih proizvoda također je ostvarila rast u srednjem jednocifrenom postotku potaknut pozitivnim trendovima brenda KitKat i ključnih lokalnih brendova.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.