Vlada FBiH

Novac od igara na sreću izdvojen za zdravstvene programe

Novac od igara na sreću izdvojen za zdravstvene programe
30.08.2018.
u 11:34
Federalna vlada je odobrila raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 481.121,57 KM uplaćenih u Proračun FBiH u 2017. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću za Federalno ministarstvo zdravstva
Pogledaj originalni članak

Vlada FBiH danas je dala suglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za razdoblje 2018. - 2020. godina, koji određuje temeljne strateške ciljeve kako bi, realizacijom poslovne aktivnosti, bili postignuti najbolji rezultati u infrastrukturnoj izgradnji, upravljanju i održavanju autoceste i brzih cesta.

Glavni ciljevi odnose se na zasnivanje rada na ekonomskim principima, samoodrživost, osiguranje usluga održavanja, projektiranja i izgradnje dionica autoceste za koje postoje izvori financiranja, nastavku aktivnosti na pronalasku optimalnih izvora sredstava koji će osigurati intenziviranje aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, izvlaštenja zemljišta i nastavka izgradnje dionica.

Planirano je i unaprjeđivanje usluge korisnicima kroz postpaid plaćanje, uvođenje smart kartica, te stalno poboljšanje IT infrastrukture i povećanje prihoda od trošarina na gorivo.

Autoceste FBiH planiraju, u ovom trogodišnjem razdoblju ukupne prihode od 675.940.000 KM, od čega u 2018. godini 200.450.000 KM, u 2019. od 241.750.000 KM i u 2020. od 215.740.000 KM. Od ukupno planiranih prihoda, najveći dio od 535.000.000 KM planiran je iz trošarina, te 118.000.000 KM od cestarina.

Za realizaciju ove odluke nisu potrebna dodatna sredstva u proračunu Federacije BiH, jer će biti osigurana iz izvornih prihoda Autoceste FBiH.

Sredstva igara na sreću za zdravstvene programe

Federalna vlada je odobrila raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 481.121,57 KM uplaćenih u Proračun FBiH u 2017. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću za Federalno ministarstvo zdravstva.

Sredstva su namijenjena financiranju programa i projekata liječenja i rehabilitacije teško oboljele djece i mladih, koje je jedino moguće izvan BiH, djece i mladih čije se liječenje financira iz federalnog Fonda solidarnosti, kao i za organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi i promociju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Rang-listom je obuhvaćeno 47 programa, a s njihovim korisnicima će Federalno ministarstvo zdravstva, najkasnije u roku od 30 dana, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava.

Ugovorima je utvrđena obveza korisnika da, najkasnije do 31.12.2018. godine, Federalnom ministarstvu zdravstva dostave izvješća o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava. Ukoliko to ne učine, dužni su, na zahtjev nadležnog ministarstva, vratiti dodijeljena sredstava.

S ciljem provedbe projekta NeurNet - Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika sa uznapredovalom fazom Parkinsove bolesti, Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo financija da, za slijedeću sjednicu, propremi Prijedlog odluke o izdvajanju 260.000 KM iz tekuće pričuve.

U okviru projekta planirana je uspostava mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama koje će omogućiti maksimiziranje kapaciteta referentnih centara i umnožavanje dostupnosti svojih usluga, kao i prijenos znanja i dobre prakse.

Federalnom ministarstvu zdravstva odobren je proračun za nabavku četiri EEg uređaja s pratećom opremom za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar (dva seta), Opću bolnicu „Fra. Mato Nikolić“ u Novoj Biloj i Klinički centar Univerziteta u Tuzli, priopćeno je iz Vlade FBiH.


Nacrt zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća

Federalna vlada je utvrdila Nacrt zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, koji propisuje način proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoz kvalitetnog i staništu prilagođenog reprodukcijskog materijala s ciljem omogućavanja održivog i optimalnog gospodarenja šumskim ekosistemima i njihovog obnavljanja u skladu s načelima zaštite šumskih genetičkih izvora i okoline.

Reprodukcijski materijal obuhvaća sjemenski materijal, biljne dijelove i sadni materijal vrsta/svojti i hibrida šumskog i ukrasnog drveća i grmlja čija je namjena upotreba u šumarstvu, znanstveno istraživačkom radu u šumarstvu i uređenje okoline.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će, na osnovu Zakona, donijeti pravilnik o vrstama/svojtama i hibridima šumskog i ukrasnog drveća i grmlja.

U obrazloženju Nacrta zakona je istaknuto da Federacija BiH raspolaže značajnim šumskim bogatstvom, te da šume i šumska zemljišta zauzimaju 1.518.385,8 hektara, što čini oko 58 posto od njene ukupne površine. Usljed različitih pojava, kao što su šumski požari, biljne bolesti i štetočine, nezakonite sječe i druge aktivnosti, šume često treba obnoviti umjetnim putem. Prirodna obnova i očuvanje genetičkog bogatstva naših prirodnih šumskih ekosustava moguća je samo strogim nadzorom i zakonom propisanim radnjama, kao što su skupljanje i podsijavanja šumskoga sjemena na zadovoljavajuće kvalitetnim staništima.

Cilj novog zakona je da spriječi upotrebu genetički lošeg šumskog sjemena i od njega proizvedenih sadnica, kao i njihovu upora na neodgovarajućim staništima, što čini nenadoknadvu štetu pri obnovi šuma. Te štete nisu vidljive odmah nakon sadnje ili podsijavanja sjemena, nego nakon izvjesnog vremena, pa i nakon 50 godina. Takva greška ostavlja trag na staništu različitim nepovoljnim utjecajem na ekosustav i okoliš, te je problem sanacije skup i dugotrajan.

Istovremeno, proizvodnja reprodukcionog materijala šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u Federaciji BiH je značajna gospodarska djelatnost. Trenutno su njihova proizvodnja, dorada, promet, uvoz i upotreba uređeni Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja.

Tijekom primjene ovog zakona uočeni su određeni nedostaci i nedorečenosti koji stvaraju probleme proizvođačima, organima koji provode stručni pregled nad proizvodnjom sjemena i sadnog materijala i inspekcijskim organima. Takođe, njegove odredbe nisu u potpunosti usklađene sa zakonodavstvom Europske unije.

Zakon o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja i Zakon o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja propisuju neujednačene uvjete proizvodnje i prometa ukrasnog drveća i grmlja, što stvara poteškoće pri upisu u registre proizvođača i uvoznika sjemena i sadnog materijala, kao i poteškoće prilikom provođenja stručnih i inspekcijskih pregleda.

Danas utvrđeni Nacrt zakona usklađen je s Direktivom vijeća Europske unije o stavljanju na tržište šumskog reprodukcijskog materijala od 22.12.1999. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.