Pravo na pravnu pomoć

Nužno je da profunkcionira Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći HNŽ-a

Foto: Vecernji.ba
Nužno je da profunkcionira Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći HNŽ-a
24.10.2024.
u 15:59
Nužno je da Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) postane funkcionalan u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da se broj potencijalnih korisnika svakodnevno povećava zbog loše ekonomsko-socijalne situacije, izjavili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u HNŽ-na današnjem okruglom stolu pod nazivom ''Pravo na pravnu pomoć – Mostar''.
Pogledaj originalni članak

U radu okruglog stola  otvorena su i važna pitanja kada se govori o usklađivanju zakonske regulative odnosno Izmjena i dopuna postojećeg Zakona.

''Ono što je najznačajnije jeste da su predstavnici ministarstava složni da je moguće proceduru imenovanja direktora Zavoda provesti u kratkom vremenskom roku, te da će to uskoro i biti provedeno u djelo.'', stoji u priopćenju Udruženja ''Dignitet''.

Također, istaknuto je kako već sada postoje četiri kandidata te da je sljedeći korak na Vladi HNŽ-a koja treba imenovati ravnatelja  Zavoda. Zakon koji je usvojen 2013. godine, regulirao je da pravo na besplatnu pravnu pomoć mogu ostvariti korisnici stalne novčane pomoći, djeca bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja, osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost i duševno oboljele osobe, pripadnici boračke populacije, primatelji najniže penzije, nezaposlene osobe sa statusom prognanika, izbjeglice, povratnika i demobilizirani borci, osobe lošeg imovinskog stanja, te osobe u kaznenim postupcima bez prebivališta u HNŽ-u.

Prema dostupnim informacijama, više od 20% stanovništva u HNŽ-u ima potrebu za besplatnom pravnom pomoći. Međutim, u pripremi su izmjene i dopune ovog Zakona kojima će se proširiti lista potencijalnih korisnika.

Poražavajuća je činjenica da je Zavod otvoren 2014. godine, međutim  do sada nije postao operativan iako Vlada HNŽ-a godišnje u svom proračunu planira sredstva za rad Zavoda.

„Zadovoljni smo što smo na okruglom stolu čuli jasna i nedvosmislena opredjeljenja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti da će Županijski zavod za pružanje besplatne pravne pomoći početi s radom u što kraćem vremenskom roku. Vjerujemo da su donositelji odluka sada postali svjesni kako od njihovog rada ovisi kvaliteta života svih građana, a u ovom konkretnom slučaju – građana koji se do sada nisu imali kome obratiti. Zbog toga se nadamo da će nadležne institucije HNŽ-a napokon otkočiti proces i da  će u najkraćem vremenskom roku imenovati direktora Zavoda jer pravda treba biti dostupna svima jednako, a ne samo pojedincima“, izjavila je Edisa Demić, koordinatorica inicijative „Pravo na pravnu pomoć – Mostar“.

Koliko je funkcioniranje Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći HNŽ-u važno, naglasili su i predstavnici brojnih organizacija i udruga koji svakodnevno rade s marginaliziranim osobama.

Danijela Kegelj, predsjednica Udruge „Vedri osmijeh“ osvrnula se na činjenicu kako je Zavod službeno otvoren 2014. godine ali do danas nikada nije počeo sa radom.

„Meni je enigma zašto smo mi zgradu Zavoda otvorili i zatvorili u pola sata i zašto se neka proračunska sredstva odvajaju i zašto se ništa ne pomjera s mrtve točke. Zbog toga apeliram na jednu ljudskost, ali ujedno i na zakonsku obvezu da budemo dostupni svima, a posebno onima koji nemaju sredstava da se bore za svoja prava“, kazala je Kegelj.

Podršku za što skoriji početak funkcioniranja Zavoda pružila je premijerka HNŽ-a Marija Buhač, gradonačelnik Mostara  Mario Kordić te načelnici Neuma, Čitluka, Stoca, stoji u priopćenju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.