podaci Centralne banke BiH

Objedinjena inflacija u BiH u ovoj i narednoj godini 3,7 posto: Spriječiti negativne učinke rasta cijena

trgovina
Foto: Shutterstock
kupovina, trgovina
Foto: Shutterstock
kupovina, trgovina
19.10.2024.
u 09:01
"Možemo li se nadati skorom okončanju objedinjene inflacije, krajnje je diskutabilno pitanje zbog nestabilnih prilika na svjetskom tržištu uzrokovanim političkim netrpeljivostima", pojašnjavaju iz Centralne banke
Pogledaj originalni članak

Očekivana objedinjena inflacija u BiH za tekuću i narednu godinu iznosi 3,7 posto, objavila je Centralna banka BiH. Kako navode, rezultati ankete provedene u rujnu pokazuju da se očekivanja vezana za inflaciju svakim krugom smanjuju, te su implikativno niža od prošlogodišnjeg prosjeka. 

"Ekonomska kretanja u svijetu su još uvijek nestabilna usljed ratova, što i dalje može imati za rezultat negativne promjene očekivane inflacije. Možemo li se nadati skorom okončanju objedinjene inflacije, krajnje je diskutabilno pitanje zbog nestabilnih prilika na svjetskom tržištu uzrokovanim političkim netrpeljivostima", pojašnjavaju iz Banke.

Zato je, kako se navodi, potrebno konstantno praćenje inflacijskih kretanja kako bi se spriječili negativni učinci očekivanog rasta cijena, a koji bi posljedično mogli dovesti do pada potrošnje u zemlji, koja je osnovna odrednica ekonomskog rasta u BiH, piše Indikator.

Centralna banka provodi kvartalnu Anketu o inflacijski očekivanjima radi analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici financijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.