KAKVA NAMIRNICA

Obožavate parmezan? Sada ćete ga konzumirati još i više

Obožavate parmezan? Sada ćete ga konzumirati još i više
05.12.2018.
u 07:40
Riječ je o tvrdom i aromatičnom, kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka.
Pogledaj originalni članak

Jedan on najpoznatijih sireva na svijetu svakako je parmezan, sir čija je domovina Italija, točnije regija na sjeveru te zemlje poznata po odličnoj gastronomiji i restoranima. Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Reggio Emilia, Modena i Bologna prema strogo kontroliranim uvjetima. 

Riječ je o tvrdom i aromatičnom, kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka. Sir je odličan izvor minerala kalcija, a hrana bogata kalcijem doprinosi bržem sagorijevanju masti. Nutricionisti parmezan preporučaju maloj djeci i starijima zbog njegovih izvanrednih prehrambenih vrijednosti, osim toga lako se probavlja, a obiluje i kalcijem i fosforom. 

Osim nutritivnih vrijednosti, parmezan je sir bogatog okusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporuča se servirati količinu od jedne četvrtine šalice uz obrok, piše Insider.  Pravi parmezan odlikuje njegova osobita tekstura: zrnato sirno tijesto, lomi se i puca u listiće prema sredini sira. Iako je spravljen od kravljeg mlijeka, ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo male količine, gotovo zanemarive pa se preporuča i osobama s intolerancijom na laktozu.  

Potrebno je čak 16 litara mlijeka kilogram parmezana,a potrebno je dugo vremena da sazrije. Konzumiranjem parmezana potiče se razvoj probiotske bakterije Bacillus bifidus, koja sudjeluje u održavanju zdravlja probavnog sustava. Masti u parmezanu su u obliku koji lagano osigurava energiju u kratkom periodu, zbog čega se brže dobije osjećaj sitosti.

U 100 grama naribanog parmezana konzumirat ćete 431 kaloriju, ali i 4% ugljikohidrata, 38,5% proteina i 28,5% masti. Od minerala u parmezanu se nalaze kalcij ,željezo, magnezij, fosfor, cink , bakar, mangan i selen. Od vitamina parmezan u značajnijim količinama sadrži riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se probavlja i zbog kalcija kojim obiluje, smatra se odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporuča se i trudnicama. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.