Volimo jagode i uvijek rado isprobavamo recepte s njima! A onaj koji nam se u posljednje vrijeme najviše svidio jest čarobni troslojni kolač u kojem jagode nisu glavna zvijezda, ali su doista ukusan osvježavajuć dodatak. Ovaj hit kolač toliko je jednostavan i ukusan da će, nakon što ga prvi put napraviš, postati standard u tvojoj kuhinji.
Zašto čarobni? Čarobnima obično nazivamo kolače koji nas oduševljavaju različitim teksturama, ali i vrhunskim okusima. Kod ovog kolača tajna magije je u tijestu koje na kraju kolaču daje 3 različite teksture – hrskavu, kremastu i gustu.
Samo nekoliko osnovnih sastojaka i - jagode
Popis sastojaka za ovaj kolač dosta je kratak, postupak pripreme je dosta jednostavan te traje 15 minuta, dok je ukupno potrebno oko 2 sata kako bi se sve ispeklo i dobro ohladilo prije posluživanja. Dobra vijest je ta što, ako ti slučajno ostane ovog kolača, on se može dobro čuvati u hladnjaku.
Da ne zaboravimo - umjesto jagoda možeš uz ovaj kolač poslužiti i neko drugo voće po izboru, no s jagodama nam je najfiniji... Obvezno isprobaj ovaj recept za čarobni troslojni kolač od jagoda.
ČAROBNI TROSLOJNI KOLAČ OD JAGODA
SASTOJCI
- jaje 4 kom
- šećer kristal 0,75 kom
- maslac 0,50 šalica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
glatko brašno 0,75 šalica
- mlijeko 2 šalica
jagode 250 g
šećer u prahu 2 žlica
POSTUPAK
1. Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva, namasti pleh dimenzija cca 20x20 cm.
2. Razdvoji bjelanjke i žumanjke.
3. Žumanjke miksaj u velikoj zdjeli skupa sa šećerom na srednjoj brzini miksera dok ne postanu lagani, pahuljasti i svjetlije boje, oko 5 minuta.
4. Umućenim žumanjcima dodaj rastopljeni maslac i vaniliju i miksaj dalje na srednjoj brzini dodatnu minutu, odnosno dok smjesa ne postane jednolična.
5. Dodaj brašno i miksaj na najslabijoj brzini miksera oko 1 minutu.
6. Polako dodaj toplo mlijeko, uz miksanje.
7. Istuci bjelanjke u čvrst snijeg, trebat će ti 3-5 minuta.
8. Polagano snijeg umiješaj u tijesto.
9. Peci kolač 45 minuta na 160 stupnjeva dok odozgora ne dobije zlaćanu koricu, a strane se ne počnu odvajati od kalupa.
10. Ohladi kolač prije rezanja.
11. Posluži s jagodama i posuto šećerom u prahu ili pak s nekim drugim dodatkom poput čokolade, nekog drugog voća, tučenog slatkog vrhnja…