Federalni agromediteranski zavod iz Mostara organizirao je tradicionalnu zimsku školu rezidbe vinove loze i voćka koju je pohađalo oko 40 polaznika, a škola se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu obrađivane su teme: opći principi rezidbe i rezidba mladog vinograda, principi rezidbe vinskih sorti i rezidba vinskih sorti, te rezidba voćaka. Praktični dio odrađen je na Buni, Mostar, u vinogradu i voćnjaku koji je vlasništvu Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, i u tvrtci Vinogradi Nuić Crnopod - Ljubuški. Predavači su bili djelatnici Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Mladen Gašpar, stručni savjetnik, i Mario Leko, pomoćnik direktora. Posebno je objašnjen način rezidbe blatine koja traži da se reže na dugo rodno drvo, mješovita rezidba, uzgojni oblik, dok se žilavka reže na kratko rodno drvo, kordonski uzgojni oblik. Rezidba je jedan od najvažnijih zahvata, ako ne i najvažniji u uzgoju vinove loze, jedna od najskupljih agrotehničkih mjera tijekom formiranja uzgojnog oblika, rastuće rodnosti i redovite eksploatacije nasada. O pravilno izvedenoj rezidbi ovisi razvoj i rodnost vinove loze. Visoki i kvalitetni urodi također najviše ovise o pravilno izvedenoj rezidbi. - Pri rezidbi se moraju poštovati ekološki uvjeti, biološka svojstva sorti, raspoloživa mehanizacija, čitav sustav uzgoja vinove loze. Rezidbi se iz brojnih razloga treba pokloniti dužna pozornost, kazao je Gašpar.
Voćarstvo