na području Federacije BiH

Općine će ipak moći tražiti da trgovine rade nedjeljom

Foto: Ilustracija
Općine će ipak moći tražiti da trgovine rade nedjeljom
23.10.2024.
u 17:59
Navodi se da odluke koje se tiču radnog vremena mogu varirati ovisno o specifičnim potrebama lokalnim zajednicama
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je s ciljem omogućavanja općinama i gradovima da ne primjenjuju neradnu nedjelju u Prijedlog Zakona o unutarnjoj trgovini ugradila amandman. Amandman je ugrađen jučer i Vlada FBiH je o tome obavijestila Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je potrebno dodati novi stav (10) člana 18. kojim se ostavlja mogućnost gradskom/općinskom vijeću da podnese prijedlog Vladi FBiH za donošenje odluke kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji tog grada/općine mogu biti izuzeti od primjene odredbi stavova (1), (2) i (3) istog člana", navedeno je u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

Oni navode da odluke koje se tiču radnog vremena mogu varirati ovisno o specifičnim potrebama lokalnim zajednicama. Još uvijek nije precizirano na koji način konkretno će općine i gradovi dostavljati zahtjev o izuzeću od zakona Vladi FBiH. Međutim, utvrđeno je da Vlada FBiH ima isključivo ovlast donijeti krajnju odluku o eventualnom izuzeću, piše Klix.ba.

Ovakva odluka omogućava općinama da ne primjenjuju zakon, a što će biti posebno korisno općinama koje se nalaze u graničnom području. Naime, trgovinama u Hrvatskoj je već neko vrijeme zabranjen rad nedjeljom, što je prilika za općine u BiH da profitiraju s obzirom na to da hrvatski državljani iz pograničnog područja na taj dan dolaze u BiH u kupovinu, koja im je ujedno i isplativija.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.