"BUDIMO REALNI"

Ove godine se više od 1.300 osoba odreklo državljanstva BiH, pristojba je pozamašnih 800 KM

Ove godine se više od 1.300 osoba odreklo državljanstva BiH, pristojba je pozamašnih 800 KM
20.07.2022.
u 15:14
Pogledaj originalni članak

Priča o odlasku iz BiH u inozemstvo dobro je poznata. Nije novost ni da se određeni broj građana odriče državljanstva a u BiH su od početka ove godine to uradile 1.354 osobe. 

Zahtjev za prestanak državljanstva BiH odricanjem može se podnijeti u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH u Sektoru za državljanstvo i putne isprave.

Isto tako, Zahtjev se može podnijeti putem diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu.

Uz zahtjev, osobe koje se žele odreći bh. državljanstva moraju priložiti i određenu dokumentaciju, što su i pojasnili iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Uz zahtjev se mora podnijeti dokaz o posjedovanju državljanstva druge države ili jamstvo o stjecanju državljanstva druge države, potvrda o boravku u državi čije državljanstvo se stječe ili već posjeduje. Iz BiH je neophodno priložiti izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu BiH, izvod iz matične knjige vjenčanih (za udane/oženjene), osobnu iskaznicu ili potvrdu o neposjedovanju važeće osobnu iskaznicu, ovjerenu fotokopiju važeće putovnice ili potvrdu o neposjedovanju važeće putovnice BiH. Uz zahtjev se dostavlja dokaz o uplati administrativne pristojbe", kazali su Klixu iz Ministarstva.

Kao što je i poznato, državljanstvo BiH prestaje u trenutku preuzimanja rješenja o odricanju i od tog trenutka prestaje pravo na posjedovanje bh. osobnih dokumenata.

U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne reći druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države.

Ipak, u neformalnim razgovorima s resornom službom, navode razloge poput: prava na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu, bolji radno-pravni status i slično.

"Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva je rođen u inozemstvu, mlađi su od 30 godina, nisu bili integrirani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrirani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u uporabi u Bosni i Hercegovini", naglasili su iz Ministarstva.

Pristojba za odricanje državljanstva košta 800 KM, dok je taj iznos u zemljama u regije 200 KM. Ako se vrši putem diplomatsko konzularne mreže BiH u inozemstvu, kako kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH, plaća se još i konzularna pristojba.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.