Znanstvenici su pronašli vezu između visokih razina tiamina - vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak - i kognitivnog pada.
Jedna od 10 osoba s blagim kognitivnim oštećenjem razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimer's Research UK.
Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže pretvoriti hranu u energiju i održava živčani sustav zdravim. Vaše tijelo ga ne proizvodi samo, ali obično možete unijeti sve potrebne vitamine iz prehrane. Prirodno se nalazi u nekoj hrani, dodaje se drugoj i prodaje se kao dodatak prehrani. Tiamin se često dodaje žitaricama poput kukuruznih pahuljica i glaziranih pahuljica, kao i kruhu i formulama za bebe, piše Net.hr.
Hrana koja obično sadrži tiamin:
Žitarice
Svinjetina
Riba
Grah i leća
Grašak
Kruh, rezanci, riža
Sjemenke suncokreta
Jogurt
Žitarice i nedostatak tiamina
Istraživanja su prije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Jedan oblik nedostatka tiamina naziva se "Wernicke-Korsakoffov sindrom" i uzrokuje kognitivne promjene slične Alzheimerovoj bolesti.
Studije provedene na životinjama sugerirale su da nedostatak tiamina može uzrokovati oksidativni stres ili smrt živčanih stanica, gubitak pamćenja, stvaranje plaka i smanjeni metabolizam glukoze, što su sve faktori rizika za Alzheimerovu bolest, ali istraživanja na ljudima bila su ograničena. Sada, nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry povezuje veći unos tiamina s kognitivnim padom, osobito kod ljudi koji imaju visok krvni tlak ili su pretili.
Istraživači s Medicinskog sveučilišta Anhui u Kini proučavali su podatke iz Ankete o zdravlju i prehrani u Kini. Otprilike 3000 odraslih osoba, u prosjeku u dobi od 63 godine, pričali su o svojoj prehrani i ponavljali su testove kognitivnih funkcija, koji su uključivali prisjećanje riječi i izazove s brojevima. Dok su istraživači pratili sudionike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između konzumacije tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne učinke, ali istraživači su odredili idealnu količinu tiamina između ta dva. U prosjeku su sudionici studije konzumirali 0,93 mg dnevno.
Analiza istraživača pokazala je da je idealna količina 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike. Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad sigurne granice od 0,68 mg bio je povezan s padom od 4,24 boda u kognitivnim rezultatima, a prosječna zdjelica većine obogaćenih žitarica za doručak sadrži više od slatkih 0,68 mg. Nacionalni instituti za zdravlje tvrdi da jedna porcija sadrži 1,2 mg tiamina.
Istraživački tim je napisao: "Izvan točke infleksije unosa tiamina hranom, unos tiamina bio je značajno povezan s kognitivnim padom. Ovo je otkriće u skladu s našim nedavnim studijama, koje su otkrile da je dugotrajno prekomjerno uzimanje tiamina povezano s povećanim rizikom od dijabetesa i hipertenzije u općoj populaciji. Ova serija studija dosljedno pokazuje da pretjerani unos tiamina može imati negativne zdravstvene učinke na odrasle Kineze."
Objasnili su da tiamin može regulirati razine acetilkolina - neurotransmitera koji igra ulogu u pamćenju, učenju i pažnji - inhibicijom aktivnosti enzima kolinesteraze.
"Visoke razine acetilkolina u mozgu mogu nepovoljno utjecati na spoznaju, stoga nagađamo da visoke razine prehrambenog unosa tiamina mogu dovesti do kognitivnog pada inducirajući povišene razine acetilkolina u mozgu", poručili su istraživači. No, primijetili su da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili njihovi rezultati.
Najugroženije skupine ljudi
Istraživači su također primijetili da je veza između unosa tiamina i kognitivnog pada bila jača kod osoba s hipertenzijom i pretilošću.
"Hipertenzija i pretilost utvrđeni su čimbenici rizika za kognitivni pad, koji bi mogli narušiti kognitivnu funkciju utječući na cerebrovaskularnu strukturu odnosno središnju upalu", rekli su.
Istraživački tim rekao je da njihovi nalazi naglašavaju važnost izbjegavanja pretjeranog unosa tiamina za osobe s visokim krvnim tlakom ili pretilošću, piše The Sun.