Hranu treba pametno birati jer prazne kalorije i višak šećera donose više štete nego koristi. Kako bismo u organizam unijeli doovljno hrane da nismo gladni, a istovremeno dovoljno nutrijenata, treba osvijestiti što jedemo.
Ovo je, prema magistri nutricionizma Andrei Bilandžiji, 11 najhranjivijih namirnica na svijetu koje se isplati unositi na redovnoj dnevnoj bazi:
1. Zeleni čaj
Smatra ga se jednim od najzdravijih napitaka jer je pun antioksidansa koji imaju mnoge zdravstvene prednosti. Redovititm konzumiranjem može se poboljšati funkcija mozga, smanjiti masnoća u krvi kao i rizik od raka i srčanih bolesti.
Ovaj čaj je bogat polifenolima, prirodnim spojevima koji imaju zdravstvene prednosti, poput smanjenja upale. Zeleni čaj sadrži katehin koji se zove epigalokatehin-3-galat (EGCG). Katehini su prirodni antioksidansi koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i pružaju druge dobrobiti.
2. Kurkuma
Ovaj začin je najučinkovitiji dodatak prehrani. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma ima velike koristi za vaše tijelo i mozak. Njezin najaktivniji spoj, kurkumin, ima mnoge znanstveno dokazane zdravstvene dobrobiti, kao što je potencijal za poboljšanje zdravlja srca i prevencija Alzheimerove bolesti i raka. Ima snažan protuupalni učinak i jak je antioksidans. Također može pomoći u poboljšanju simptoma depresije i artritisa.
3. Kelj
Kelj je prepun vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i raznih bioaktivnih spojeva, a od svog zelenog lisnatog povrća smatra se najzdravijim. Bogat je vitaminima A, C i K1. Također sadrži velike količine vitamina B6, kalija, kalcija, magnezija, bakra i mangana.
Upravo zbog toga idealan je saveznik u borbi protiv kroničnih bolesti i ubrzanog starenja. Porcija od jedne šalice ima samo 9 kalorija zbog čega je kelj idealna namirnica za sve koji paze na kilograme.
4. Češnjak
Češnjak jelima daje poseban okus, a uz to je i vrlo hranjiv. Ima visok sadržaj vitamina C, B1 i B6, kao i kalcija, kalija, bakra, mangana i selena. Češnjak je također bogat korisnim spojevima sumpora kao što je alicin.
Mnoge studije pokazuju da alicin i češnjak mogu sniziti krvni tlak, kao i ukupni i LDL (loš) kolesterol. Također pomaže podići HDL (dobar) kolesterol, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti. Sirovi češnjak također ima značajna antibakterijska i antifungalna svojstva.
5. Sardine i ostala plava riba
Sardine su masne ribe koje se mogu jesti s kostima, zbog čega su odličan izvor kalcija. Sadrže gotovo sve nutrijente koji su potrebni tijelu, a izrazito su bogate omega-3 masnim kiselinama korisnim za srce.
6. Borovnice (bobičasto voće)
Kada je u pitanju nutritivna vrijednost voća, borovnice su u samom vrhu. Pune su snažnih antioksidativnih tvari, uključujući antocijane i razne druge biljne spojeve, od kojih neki mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i pružati zaštitne učinke na mozak.
Borovnice poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba, a pokazalo se i da su pretili muškarci i žene s metaboličkim sindromom imali niži krvni tlak i smanjene markere LDL kolesterola nakon dodavanja borovnica prehrani. Brojne studije pokazuju da borovnice mogu pomoći u borbi protiv raka.
7. Kakao
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa jedna je od najhranjivijih namirnica koju možete pojesti. Puna je vlakana, željeza, magnezija, bakra i mangana, ali njena najveća prednost je nevjerojatan udio antioksidansa.
Dapače, pokazalo se da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidansa nego bilo koja druga hrana, uključujući borovnice i acai bobice. Tamna čokolada ima snažne zdravstvene prednosti poput poboljšanog protoka krvi, manjeg rizika od srčanih bolesti, nižeg krvnog tlaka i LDL kolesterol te poboljšane funkcije mozga.
8. Kefir
Kefir je fermentirani mliječni napitak, uzgojen od kefirnih zrnaca. Bogat je izvor kalcija, proteina i vitamina B skupine. Kefir sadrži milijune probiotika, bakterija s potencijalnim zdravstvenim prednostima. Također ima nizak sadržaj laktoze i prepun je vitamina i minerala koji su dobri za vaše tijelo.
Niz je potencijalnih zdravstvenih prednosti kefira, uključujući poboljšanje kolesterola, kontrolu šećera u krvi i zdravlje crijeva. Kefir jača imunološki sustav, pomaže u probavnim problemima te poboljšava zdravlje kostiju.
9. Cikla
Cikla je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Ima nizak sadržaj kalorija i masti, a visok udio vitamina, minerala i antioksidansa. Dobar je izvor vlakana koja mogu pomoći u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka. Bogata je mineralima, uključujući nitrate, kalij, betain, magnezij, folat i vitamin C. Osim toga, cikla može poboljšati cirkulaciju i mentalne performanse, sniziti krvni tlak i anemiju.
10. Leća
Leća je izvrstan izvor proteina, vlakana i minerala, a studije su pokazale da leća može poboljšati zdravlje srca, probavu i kontrolu šećera u krvi. Osim toga, leća je dobar izvor antioksidansa i fitonutrijenata koji mogu pomoći u zaštiti od bolesti.
11. Orasi
Orasi sadrže alfa-linolensku i linolnu kiselinu, koje mogu imati protuupalna svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja krvnih žila uz pozitivan učinak na razinu lipida u krvi. Zbog visoke razine vlakana, alfa-linolenske kiseline i omega-3 masnih kiselina, kao i jedne od najvećih koncentracija antioksidansa, orasi su prozvani “superhranom”.