Šta velite na tamnu čokoladu s bademima? Zašto da ne? Zdrava ishrana ne treba biti dosadna. Ova lista od pedeset zdravih namirnica je dovoljno primamljiva da svaku dijetu može učiniti ukusnom, savjetuje Authoritynutrition.com.
Voće i bobičasto voće
1. Jabuke: Bogate su vlaknima, vitaminom C i brojnim antioksidansima.
2. Avokado: Prepun zdravih masnoća, bogat vlaknima, kalijem i vitaminom C.
3. Banane: Najveći izvor kalija, bogate vitaminom B6 i vlaknima, praktične.
4. Borovnice: Jedan od najsnažnijih izvora antioksidanata na svijetu.
5. Narandže: Poznate po vitaminu C, bogate vlaknima, antioksidansima i sočne.
6. Jagode: Hranjive, niskih vrijednosti ugljikohidrata i kalorija, bogate vitaminom C, vlaknima i manganom.
Tu su još i: trešnje, grožđe, grejp, kivi, limun, mango, dinja, maslina, breskve, kruške, ananas, šljive i maline.
7. Jaja: Među najhranjivijim namirnicama na planeti. Iako su demonizirana kao prepuna holesterola, nova istraživanja pokazuju da su posve sigurna, prenosi Pogled.ba
Meso : Mit je da je meso nezdravo. Kvalitetno i lagano propremljeno, meso može biti ukusno i hranjivo, a posebno:
8. Nemasna govedina, bogata proteinima i željezom.
9. Pileća prsa: Malo masnoća i kalorija, puno proteina.
10. Janjetina: bogata Omega -3 masnim kiselinama.
Orašasti plodovi i sjemenke: Iako su bogati mastima, ipak mogu po pomoći da izgubite kilograme.
11. Bademi: Bogati vitaminom E, antioksidansima, magnezijem i vlaknima.
12. Chia sjemenke: 28 grama sadrži 11 grama vlakana, i mnogo magnezija, mangana, kalcija
13. Kokos: Vlakna i trigliceridi srednjeg lanca.
14. Makadamija orasi: Puni mononezasićenih masnoća
15. Orasi: Hranjivi, puni vlakana, vitamina i minerala
16. Kikiriki: Ukusan i bogat hranjivim tvarima i antioksidansima. Ipak, budite pažljivi s kikiriki maslacem, jer se od njega deblja.
Povrće: kalorijski siromašno, hranjivim vrijednostima bogato. Jedite ga svaki dan:
17. Šparoge: Pune vitamina K.
18. Paprike: Veliki su izvor antioksidansa i vitamina C.
19. Brokula: Izvor vlakana, vitamina K i C, a sadrži proteine.
20. Mrkva: Vlakna, vitamin K i A, bogata karotenom koji ima brojne prednosti.
21. Karfiol
22. Krastavac: Sastoji se uglavnom od vode i hranjivih tvari u malim količinama
23. Bijeli luk: Nevjerojatno zdrav, sadrži alicin i ima snažne biološke učinke, djeluje na imunitet
24. Kelj: Mnogo vitamina K i C, vlakana, može se dodavati svjež u salatu.
25. Luk: Sadrži niz bioaktivnih spojeva koje imaju zdravstvene prednosti.
26. Paradajz: Ukusne, sadrže kalij i vitamina C.
U zdravo povrće spadaju još i: artičoke, prokulice, kupus, celer, patlidžan, poriluk, zelena salata, gljive, rotkvice, tikvice, blitva, repa i tikva.
Riba i plodovi mora
Popularna zdrava hrana, posebno bogata omega-3 masnim kiselinama i jodom, a to su dvije tvari koje većina ljudi ne unosi u dovoljnim količinama. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu mnogo ribe, imaju tendenciju da žive duže i imaju manji rizik od bolesti srca, demencije i depresije
27. Losos: Plava riba sa visokom količinom hranjivih tvari, proteina i omega-3 masnih kiselina. Sadrži i vitamin D
28. Sardele: Sadrže naujviše zdravih tvari za ljudski organizam.
29. Školjke (mušule i kamenice): Šteta što se ne jedu češće jer posjeduju veliku hranjivu gustoću.
30. Škampi: Visok udio bjelančevina, selena i vitamina B12.
31. Pastrmka: Ima slične prednosti kao losos
32. Tuna: Nizak udio kalorija, a mnogo bjelančevina i hranjljivih vrijednosti
Žitarice: Nažalost, trenutno su na lošem glasu zbog pobornika paleo dijete. Ipak, nemojte zaobilaziti makar ove:
33. Smeđa riža: Integralna riža ima pristojnu količinu vlakana, vitamina B1 i magnezija.
34. Zob: Iznimno zdrava žitarica, koja sadrži vlakna beta-glukan.
35. Quinoa: Popularna u posljednjih nekoliko godina.
Kruh: Mnogi ga izbjegavaju, ali postoje vrste zdravog hljeba:
36. Kruh od cjelovitih žitarica
37. Domaći kruh koji ste napravili za sebe od biranih vrsta brašna
Mahunarke: I one su nepravedno demonizirane posljednjih godina. Istina je da sadrže i neke anti-hranjive tvari i da mogu ometati probavu. Ali naučite da ih pravilno pripremate, što podrazumijeva i namakanje. Mahunarke su jeftin i iznimno zdrav izvor proteina,
38. Mahune/Buranija: To su zapravo nedozrele mahunarke graha.
39. Grah: Mnogo minerala i vitamina, bogat vlaknima, ali morate ga dobro skuhati, jer je opasan u sirovom stanju.
40. Leća: Jeftin, najbolji izvor biljnih bjelančevina
Mliječni proizvodi: Mnogi ljudi ne podnose mliječne proizvode, ali ako ne spadate u ovu grupu, onda ne izbjegavajte:
41.Sir: Nevjerovatno hranjiv, jedna kriška može sadržavati kalcija kao cijela čaša mlijeka.
42. Mlijeko: Vitamini, minerali, životinjski proteini i zdrave masti, jedan od najboljih izvora kalcija.
43. Jogurt: Ima iste prednosti kao i mlijeko, a tu su i dobre probiotičke bakterije
Masti i ulja: Nema razloga da budete na ratnoj nozi sa svim masnoćama. Postoje one koje su vaši saveznici u borbi za zdravlje i dobru formu:
44. Organski maslac/puter: Maslac od krava koje su pasle travu je bogat važnim vitaminom K2.
45. Kokosovo ulje: Bogato trigliceridima srednjeg lanca, može imati koristi za Alzheimerovu bolest
46. Djevičansko maslinovo ulje: Najzdravija masnoća na zemlji.
Gomolji: To su zapravo skladišni organi nekih biljaka, a najpopularniji su:
47. Krompir: Sadrži kalij, i gotovo sve nutrijente koji su nam potrebni, uključujući i vitamin C.
48. Slatki krompir: Pun antioksidanasa i hranjivih tvari.
49. Jabučni ocat: Popularan i zdrav, može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i pomoći kod mršanja.
50. Tamna čokolada: Ne samo da je najukusnija hrana na ovoj listi, već je i među najzdravijom. Vlakna, magnezij, antioksidansi, savjetuje Authoritynutrition.com.
zdrava prehrana