Čini se da postoji dosta opasnih stvari u vašoj kuhinji, a pritom ne mislimo na noževe.
Ponekad i jako ukusna hrana može predstavljati prijetnju za zdravlje. Pogledajte imate li ove namirnice u kuhinji i razmislite treba li ih i kako koristiti
1. GLJIVE
Zdrave gljive su uvijek dobra namirnica za dodati omiljenom jelu ali nisu sve stvorene jednake. Neke od njih će umak učiniti savršenim, a neke su tako otrovne da vas mogu i ubiti.
2. LIŠĆE RABARBARE
Od nje se može pripremiti puno slastica, ali listovi su joj otrovni te mogu uzrokovati probleme s disanjem, napadaje, propast bubrega i ponekad čak smrt.
3. RAJČICE
Crvene, sočne i ukusne rajčice sadrže i otrov koji se zove Glikoalkaloid i može uzrokovati probleme s probavom, jake grčeve i anksioznost. Trebali biste stoga izbjegavati lišće i stabljike.
4. KIKIRIKI
Jedna od najpoznatija alergija je ona kikiriki, a najozbiljnija reakcija može biti zatvaranje dišnih putova, šok i gubitak svijesti. Posebno je opasna jer može uzrokovati smrt ako se ne liječi. Prije nego djetetu ponudite maslac od kikirikija provjerite je li alergično.
5. ŠKOLJKE
Svima je poznato koliko problema može zadati pokvarena školjka, ali i ona koja to nije može uzrokovati alergijske reakcije i onemogućiti disanje što može biti velika prijetnja života.
6. KRUMPIR
Krumpir ima otrovno lišće i stabljiku, ali iako je tako, vrlo će se rijetko netko otrovati od krumpira, a najčešće se ljudi otkriju kada jedu zeleni krumpir ili piju čaj od listova krumpira.
7. SIROVO MESO I NEPRAVILNO KUHANA JAJA
Sirovo meso, uključujući crveno meso, piletinu i puretinu te plodove mora – ali i nedovoljno kuhana jaja sadrže salmonelu, bakteriju koja može uzrokovati trovanje koje može biti vrlo nezgodno i voditi do dodatnih komplikacija koje mogu uzrokovati i smrt kod osoba sa slabim imunološkim sustavom. Pazite uvijek da su ove namirnice dobro kuhane.
8. HOT DOG
Iako omiljena poslastica u svakom parku zabave, upravo je hot dog čest uzrok smrti kod djece, pa pazite na svoje najmlađe kada ih jedu.
9. BADEMI
Iako je ovo poslastica apsolutna nagrada za zdravlje može biti i potencijalno opasna. Gorki bademi, kada su sirovi, puni su cijanida te trebaju proći kroz proces zagrijavanja kako bi se iz njega izbacili otrovi.
10. RICINUSOVO ULJE
Ovo je biljno ulje koje se dobije od prešanog od ricinusovog zrna koje je puno otrova koji se zove ricin. Svakako provjerite prije kupovine kako je napravljeno te što piše na deklaraciji proizvoda.
11. NAPUHAČA
Ova je riba jako slatka – na prvi pogled, ali može biti jako opasna za čovjeka pa čak i uzrokovati paralizu i smrt radi ekstremno jakog otrova koji se nalazi na koži ribe.
12. MED
Pirolizidinski alkaloidi, otrovni toksini se nalaze u ovoj slatkoj i ljepljivoj poslastici. Ako se ne obradi i pohrani kako treba, uživanje u medu može dovesti do glavobolja, vrtoglavice, povraćanja i osjećaja slabosti – a ako pojedete previše može doći i do fatalnog ishoda.
13. TUNA
Vjerojatno ste čuli o opasnosti trovanja živom, a upravo iz tog razloga treba biti oprezan kada jedete sirovu tunu – posebno se ovo odnosi na djecu i trudnice. Jednom kada se pojede može uzrokovati svrbež, bol, visoki krvni tlak i ostale opasne simptome.