Primjerice, zahvaljujući velikom broju sjemenki, rajčice sadrže velik broj lektina koji mogu uzrokovati probavne smetnje. Emma Taylor, za Daily Mail, otkrila je koje bi se još namirnice trebale izbjegavati. Treba imati na umu da lektin u namirnici omogućuje međusobno lakše stanično povezivanje i posjeduje antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama djeluju poput "ljepila" i mogu ometati proces njihova razgrađivanja i time uzrokovati napuhnutost, oštetiti sluznicu crijeva, a biljni će proteini prijeći u krvotok neprobavljeni.
Rajčice
Iako su bogate vlaknima i vitaminom C, zapravo mogu imati dosta loš utjecaj na organizam. Zamijenite ih zelenim lisnatim povrćem, koje je dobra alternativa jer su bogati mineralima.
Krumpiri
Pretjerana konzumacija krumpira ima gotovo isti utjecaj kao i rajčica. Iako su zdrav izvor vitamina i minerala, krumpiri su zapravo najveći problem. Trebali bi kontrolirati unos krumpira.
Kikiriki i oraščići
Oni sadrže visoku količinu proteina i antioksidansa, ali i veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sustav i idu direktno u krvotok. Kad se lektini nakupljaju u krvi mogu prerasti u kancerogene stanice. Zamijenite ih sjemenkama lana koji će vam dati dovoljnu dozu zdravih masnih kiselina. S obzirom na to da tijelo samo ne može proizvesti zdrave masne kiseline, dobro je uzimati ih iz namirnica.
Kukuruz
Važno je naglasiti kako kukuruzni škrob, pahuljice koje obično jedemo za doručak i različiti sirupi sadrže kukuruz, što u tijelu uzorkuje upale oko zglobova i loše utječe na probavni sustav. Zdravija alternativa je kvinoja.
Crveni grah
Oni imaju ekstremno visoke razine lektina. Iako su dobar izvor željeza i proteina, primjerice grašak je zdravija alternativa jer imaju manje lektina.