Pravilna prehrana i hidratacija važni su čimbenici u održavanju normalne imunološke funkcije organizma, piše Ordinacija.hr.
Osobe s uravnoteženom prehranom obično su zdravije, imaju jači imunološki sustav i niži rizik obolijevanja od kroničnih i zaraznih bolesti. Stoga bismo trebali jesti raznoliku svježu i neprerađenu hranu svaki dan, kako bismo dobili vitamine, minerale, dijetalna vlakna, bjelančevine i antioksidanse koje naše tijelo treba.
Pijte dovoljno vode, izbjegavajte šećer, masnoću i sol da biste značajno smanjili rizik od prekomjerne težine, pretilosti, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i određenih vrsta raka. Postoji nekoliko vitamina i minerala (vitamin C, A, D, B6, B12, željezo, selen, cink, bakar) koji imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju našeg imunološkog sustava.
Vitamin C je snažan antioksidans. Osim antioksidativnog djelovanja ima važnu ulogu u sintezi polisaharida i kolagena, pospješuje apsorpciju željeza, pospješuje zacjeljivanje rana, održava koru nadbubrežne žlijezde i pridonosi toleranciji hladnoće, ali pomaže i u održavanju normalnog stanja kapilara. Najbolji izvor vitamina C iz hrane su crvena paprika, naranča i narančin sok, kelj, cvjetača, šipak, grejp, jagode, grašak, rajčica, mango. Međutim, vitamin C je osjetljiv i lako ga razaraju ili mu se reducira koncentracija prilikom korištenja brojnih kemijskih, fizičkih ili bioloških agensa.
Kuhanjem se može uništiti dio vitamina C (kuhanjem povrća od 10 do 75%), a blanširanjem od 20 do 50%). Vitamin C uništava i prirodna oksidacija (prerezana jabuka ubrzo potamni zbog okisdacije, a vitamin C se smanjuje i gubi).
Prijedlog jelovnika
Doručak:
- jogurt s probiotičkom kulturom
- ½ banana
- 3- 4 datulje
- žličica sjemenki od lana
Međuobrok:
- 1 naranča
Ručak:
Piletina sa slanutkom u umaku
Sastojci:
- 4 pileća odreska
- konzerva slanutka
- umak od rajčice
- luk, češnjak, sol i papar
Priprema:
Kratko popržite luk dok ne požuti, dodajte ocijeđeni slanutak te umak od rajčice. Sve zajedno pirjajte oko 15 minuta. Pileće odreske pripremite na grill tavi s malo maslinovog ulja.
Međuobrok:
- 2 kivija
Večera:
- omlet (jaja – 2 komada)
- nemasna pureća šunka (50 grama)
- salata s maslinovim uljem