mali prinosa meda

Pčelarska sezona jedna od najtežih u posljednjih 20 godina, poskupljuje med

Pčelarska sezona jedna od najtežih u posljednjih 20 godina, poskupljuje med
17.09.2024.
u 08:57
Loša pčelarska sezona mogla bi povećati i cijene meda. Umjesto dosadašnjih 25, za jedan kilogram bit će potrebno izdvojiti 30 maraka
Pogledaj originalni članak

Na klimatske promjene nije ostala imuna ni oblast pčelarstva. Iznimno visoke temperature i duga sušna razdoblja tijekom ljeta brojna pčelarska društva potpuno su ostavili bez prinosa meda. Pčelari ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od najtežih u prethodna dva desetljeća, prenose Nezavisne novine. Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice. Zbog preuranjene vegetacije u nekim predjelima medonošenje je potpuno izostalo, rekao je, gostujući u radijskom programu predsjednik Saveza udruga pčelara RS-a Damir Barašin.

- Takve vremenske prilike probleme prave i pčelama, koje ne mogu biti aktivne kao u normalnim uvjetima. Najveći problem predstavljaju visoke temperature i vjetar, koji ne dopuštaju ni biljkama lučiti nektar, zbog čega su i pčele u oskudici s hranom. Loša pčelarska sezona mogla bi povećati i cijene meda. Umjesto dosadašnjih 25, za jedan kilogram bit će potrebno izdvojiti 30 KM - najavio je Obrad Ninković iz trebinjskog Društva pčelara “Leotar”.

- Cijena ove i prošle godine za kilogram meda bila je 25 maraka. Pojedini pčelari već podižu cijene na 30 maraka. Kako bi pčelari lakše prebrodili lošu sezonu i sačuvali pčelarska društva, resorno ministarstvo pomoći će izravnim premijama i kapitalnim ulaganjima - rekao je Milan Puzigaća, načelnik Odjela za stočarstvo.

- Htjeli smo svojim politikama što više pčelara integrirati u sustav poticaja. Ove godine Ministarstvo će izdvojiti oko dva milijuna maraka za kapitalne investicije i ostale predviđene mjere - dodao je Puzigaća. Loša sezona tijekom ljeta otežat će i prezimljavanje pčela, zbog čega stručnjaci pčelarima savjetuju posebnu brigu o pčelarskim društvima tijekom predstojećih mjeseci.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.