prepune vitamina i minerala

Pet namirnica koje podižu imunitet tijekom zime

Foto: Guliver/Thinkstock
Pet namirnica koje podižu imunitet tijekom zime
08.01.2017.
u 07:21
Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali su izuzetno važni za tijelo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tijekom zime.
Pogledaj originalni članak

Svježe voće i povrće manje je dostupno tijekom zime, pa ponekad treba biti kreativan u opskrbljivanju organizma vitaminima, mineralima i drugim hranljivim tvarima iz hrane. 

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu poslužiti i ove namirnice:

Kefir

Ovaj fermentisani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mjestu jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature. 

Kiseli kupus

Kiseli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom na to da nastaje tijekom procesa fermentiranja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti. 

Artičoke

Artičoke su odlična zamjena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma. 

Banane

Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali su izuzetno važni za tijelo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tijekom zime. 

Kombuha

Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje prijeko potrebnu energiju u zimskim mjesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu, dobnosi N1. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.