Radionica u Grudama

Pneumokokno cjepivo u FBiH: Novi korak u zaštiti djece

Foto: Fena
Pneumokokno cjepivo u FBiH: Novi korak u zaštiti djece
13.10.2024.
u 11:50
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine organizirao je drugu Edukativnu radionicu o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine u Grudama na kojoj su sudjelovali zdravstveni djelatnici koji rade na imunizaciji u Županiji Zapadnohercegovačkoj (ZHŽ) i Hercegbosanskoj županiji.
Pogledaj originalni članak

Zdravstveni djelatnici, posebno provoditelji imunizacije, ali i šira javnost u ove dvije županije informirani su i educirani o pneumokoku (Streptococcus pneumoniae) – bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, novom cjepivu protiv pneumokoka u redovitom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije protiv pneumokoka u županijama, priopćeno je u nedjelju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

"Pneumokokno cjepivo štiti djecu od pneumokokne bolesti tj. od upale uha, upale pluća, meningitisa i sepse. Nažalost, u našem društvu je to vrlo česta bolest i do sada nismo imali mogućnost da sustavno preveniramo ovu zaraznu bolest koja ima svoje komplikacije. U kalanedarima gotovo svih europskih zemalja čak i na Balkanu svi imaju ovu imunizaciju. Uvođenje pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program je novi iskorak u našem vrlo dinamičnom zdravstvenom sustavu. Imat će ulogu da zaštiti zdravlje djece, ali i da rastereti pedijatrijske službe", istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo F BiH Siniša Skočibušić.

Skočibušić je podsjetio kako cijepljenje počinje od početka 2025, te da se djeca cijepe protiv pneumokoka u 2. i 4. mjesecu, a docjepljuju u 2. godini. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a Tomislav Pejić pohvalio je Zavod za javno zdravstvo FBiH što je u obvezni kalendar imunizacije uvrstio pneumokokno cjepivo, koje je izuzetno važno za djecu.

"To pneumokokno cjepivo će, čim bude dostupno, putem Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-e biti distribuirano prema četiri doma zdravlja u našoj županiji i to pedijatrijskim i HES službama. Danas u Grudama imamo predstavnike svih zdravstvenih ustanova iz naše županije koje će dobiti pravovaljanu informaciju o imunizaciji protiv pneumokoka. Mi ćemo kroz kampanjju otvoriti vrata domova zdravlja i HES službi da roditelji uđu u instituciju koja će im uliti povjerenje za cijepljenje. Ako to ne budemo radili sustavno i dalje ćemo, nažalost, imati nisku procijepljenost u Županiji. Prije trideset godina kada je medicina bila na puno nižim granama nego je danas, imali smo puno bolju procijepljenost i zaštićenost populacije u našoj Županiji. Danas kada smo napravili ogroman iskorak, nažalost, degradirali smo se u području procjepljenosti. Stoga zdravstveni sustav mora nastaviti ulijevati povjerenje i rješavati nedoumice kod ljudi", poručio je ministar Pejić. 

Najavio je kako će provesti javnozdravstvenu kampanju kojom bi se zdravstveni djelatnici i stanovništvo dodatno educirali o pneumokoknoj bolesti i uvođenju imunizacije protiv pneumokoka u redoviti imunizacijski program.

Pedijatar-hematoonkolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar Borko Rajič, je rekao kako je pneumokokna bolest koju uzrokoje pneumokok uključuje lakše bolesti (upala srednjeg uha) i ozbiljne i potencijalno smrtonosne bolesti (upala pluća, meningitis i sepsa), te kako su te bolesti značajan javnozdravstveni problem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Djeca su u najvećem riziku od pneumokokne bolesti, rekao je Rajič.

"Pneumokokna bolest ima svoj značajan obol i ne samo u pedijatrijskim ambulantama nego, ono što je značajnije, ona je veliki problem i u bolnicama. Zato se došlo do činjenice da nam je potrebno cijepljenje protiv pneumokoka. Sve države koje su ga uvele svjedoče da je za oko 80% smanjen broj otitisa (upale uha), da je između 80% i 90% smanjen broj hospitalizacija zbog pneumonija (uipale pluća). Stoga se mi nadamo da će se uvođenjem imunizacije protiv pneumokoka smanjiti pritisak na zdravstveni sustav. Mi do sada, kada smo god ljudima govorili da im dijete ima potrebu da se cijepi protiv pneumokoka, nismo nailazili ni na kakav otpor. Benefiti su mnogi. Nisu bez razloga mnoge države koje su pametnije i odgovornije od nas cijepljenje protiv pneumokoka uvele zadnjih petnaestak godina", naglašava Rajič.   

Zdravstvenim djelatnicima uručeni su informativno – edukativni i promidžbeni materijali o imunizaciji protiv pneumokoka koje je producirao Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Edukativne radionice o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u FBIH održavat će se tijekom listopada i studenog 2024. godine i u drugim gradovima i općinama Federacije Bosne i Hercegovine. Radionice se organiziraju u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNICEF BIH, Europskom unijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, navodi se u priopćenju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.