Od 1. kolovoza

Poskupljenje struje dovest će do novog lančanog poskupljenja

Foto: ilustracija
Poskupljenje struje dovest će do novog lančanog poskupljenja
04.07.2024.
u 21:45
Pogledaj originalni članak

Neusklađenost potrošačkih cijena i prihoda koje ima jedna prosječna obitelj u Bosni i Hercegovini sve je izraženija iz godine u godinu. Od 1. kolovoza struja poskupljuje za 10 posto za potrošače Elektroprivrede BiH, što će neminovno dovesti do lančanog poskupljenja svih roba i usluga.

-  Nažalost, uvijek kada poskupe struja, gorivo i plin dođe do drastičnog poskupljenja bilo ono opravdano ili ne, a često bude neopravdano. Mnogi proizvodi i usluge poskupljuju. Potrošačka košara u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci se trenutno kreće oko 3.700 maraka bez stanarine ili kredita za stan, piše Faktor.

To je zaista veliki iznos koji većina obitelji u BiH ne može sebi priuštiti - kaže predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača "Futura" iz Mostara Marin Bago. Dodao je kako je jedna prosječna plaća ne može izmiriti cijenu hrane potrebne da se četveročlana obiotelj prehrani.

Naveo je primjer Njemačke u kojoj Nijemac od 35 posto svoje prosječne plaće može prehraniti četvoročlanu obitelj. 
 
- Jasno je da je kod nas hrana preskupa, ali i da smo jako malo plaćeni i da plaće za koje radimo jednostavno ne mogu osigurati dostojan život - kazao je.

Podsjetio je na mjeru Federalnog ministarstva trgovine "Zaključavamo cijene" u kojem je sudjelovalo i Udruženje "Futura", "ali to nije mjera koju očekuju građani".  

- Ta mjera je bila više dobra volja trgovaca da neke cijene smanje. Prave mjere dolaze od instutucija, poput fiskalnih reformi. Plaćamo najveće doprinose u Europi, a ne dobivamo toliko zauzvrat, istaknuo je Bago.

Dodao je da kada se radi o proizvodnji hrane i poljoprivredi, BiH uvozi 80 posto hrane koju konzumiramo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.