Potpisan ugovor

Počinje gradnja 5 kilometara poddionice Tunel Kvanj – Buna: Što to znači u povezivanju Mostara s autocestom

Foto: Autoceste FBiH
Počinje gradnja 5 kilometara poddionice Tunel Kvanj – Buna: Što to znači u povezivanju Mostara s autocestom
09.10.2024.
u 11:38
U sjedištu Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru 4. listopada potpisan je Ugovor o izgradnji poddionice Tunel Kvanj – Buna.
Pogledaj originalni članak

Ugovor su potpisali Denis Lasić, ravnatelj JP Autoceste FBiH kao investitor, i u ime izvođača radova Sun Jun, generalni ravnatelj China Road and Bridge Corporation PJ Banja Luka, te Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija FBiH, u svojstvu svjedoka u ime JP Autoceste FBiH, i Yang Dong, ravnatelj podružnice za centralnu i istočnu Europu CRBC-a Srbija Beograd, kao svjedok u ime izvođača radova, konzorcija koji čine China Road and Bridge Corporation, Azvirt Limited Liability Company i Hering d.d. Široki Brijeg.

"Ovo je važan dan za Hercegovinu, ali i za cijelu našu zemlju, jer ovim potpisivanjem počinje novi investicijski ciklus. Zajedničkim naporima, kao i do sada, realizirat ćemo nove projekte autoceste na Koridoru 5C, koji su ujedno i novi ekonomski i razvojni impuls za Bosnu i Hercegovinu. Osim ove poddionice, u idućih mjesec dana potpisat ćemo i ugovor o izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj, čime ćemo u potpunosti pokrenuti građevinski sektor u južnoj Hercegovini," kazao je Denis Lasić, ravnatelj JP Autoceste FBiH. Lasić je, u svoje ime i u ime JP Autoceste FBiH, izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života uslijed katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Federalna ministrica prometa i komunikacija, Andrijana Katić, kazala je kako je potpisivanje ovog ugovora izuzetno važan događaj jer omogućuje nastavak izgradnje autoceste na Koridoru 5C na jugu Hercegovine. "Nažalost, dolazi u vrijeme kada je našu zemlju zadesila strašna tragedija uzrokovana poplavama koja je uz materijalnu štetu odnijela i ljudske živote", kazala je federalna ministrica.

Katić je čestitala Upravi JP Autoceste FBiH i ravnatelju Lasiću na uspješno obavljenom poslu, a svim sudionicima poželjela uspješnu realizaciju u skladu s ugovorenim obvezama.

Ravnatelj podružnice za centralnu i istočnu Europu CRBC-a Srbija Beograd, Yang Dong, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog Ugovora i kazao da će kompanija nastaviti provoditi strategiju razvoja, fokusirajući se na sigurnost, kontrolu troškova i osiguranje kvalitete u cilju nesmetane implementacije projekta i izgradnje visokokvalitetne infrastrukture.

Nakon brojnih uspješno završenih infrastrukturnih projekata u regiji (više dionica autoceste E-763 u Srbiji, prva dionica autoceste u Crnoj Gori, Podgorica – Kolašin, i Pelješki most u Hrvatskoj), ovo je prvi projekt kompanije CRBC u Federaciji BiH, a ravnatelj Yang Dong se nada da je ovo samo početak razvoja kompanije u BiH.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tunel Kvanj – Buna iznosi 125.231.549,16 eura bez PDV-a, a financirat će se sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Rok za završetak izgradnje poddionice Tunel Kvanj – Buna je 30 mjeseci.

Poddionica Tunel Kvanj – Buna duga je 5,10 kilometara i dio je dionice Mostar jug – Buna. Poddionica počinje otvorenom trasom prije ulaska u tunel Kvanj. Tunel Kvanj projektiran je kao dvocijevni tunel (desna tunelska cijev 2645 m, lijeva tunelska cijev 2720 m). Poddionica tunelom prolazi kroz brdo Kvanj, zatim vijaduktom "Rotimski potok" (330 m) prelazi Rotimski potok i završava u mjestu Stanojevići neposredno prije odmorišta Rotimski potok, gdje se nastavlja na izgrađenu dionicu Buna – Počitelj.

Neposredno prije završetka ove poddionice bit će izgrađen natputnjak "Rujevice" (44 m) kako bi se omogućila nesmetana komunikacija između mjesta Stanojevići i Gubavica. U sklopu izgradnje ove poddionice planirana je i izgradnja priključne prometnicena put Buna – Rotimlja, dužine 1.414 m, s privremenim naplatnim mjestom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.