Dan općine Jajce

Potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji općina Tomislavgrad i Jajce

Potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji općina Tomislavgrad i Jajce
24.02.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

U prigodi Dana općine Jajce, koji se ove godine prvi put obilježava 22. veljače kao sjećanje na najstariji sačuvani pisani spomen imena ovoga kraljevskoga grada koji, prema pronađenoj povelji iz Dubrovačkog arhiva, datira iz 1396., na sjednici OV Jajce upriličeno je potpisivanje povelje o prijateljstvu i suradnji općina Tomislavgrad i Jajce.

Povelju su potpisali načelnici Ivan Vukadin i Edin Hozan. U njoj je naglašeno kako je ona “temelj buduće suradnje, poticaja stvaranja spona koje će u duhu razumijevanja i prijateljstava zbližiti Jajce i Tomislavgrad, naše građane, institucije i djelatnike kulture, športa i turizma, ali i otvoriti mogućnosti za gospodarsku suradnju te zajedničke nastupe u projektima EU”. Nazočnima su se obratili potpisnici povelje. Uz naglašavanje zajedničke kraljevske prošlosti oba grada, Vukadin je kazao i kako je ne tako davna ratna prošlost na poseban način povezala oba ova grada i njegove stanovnike te da tada stvorene čvrste veze samo treba nastaviti. Padom Jajca i izgnanstvom njegovih stanovnika, brojni su smještaj pronašli upravo u Tomislavgradu, a zasluga za to u velikoj mjeri pripada prvom demokratski izabranom načelniku općine Tomislavgrad Miji Tokiću. Zahvalu za prihvat prognanog jajačkog puka tijekom okupacije Jajca stanovnicima Tomislavgrada izrazio je i načelnik općine Jajce Edin Hozan koji je kazao:

- U teškim ratnim vremenima grad Tomislavgrad prihvatio je mnoge Jajčane i pružio im ogromnu pomoć. Iz tog razloga danas na ovaj važni datum potpisujemo povelju o bratimljenju. Uime svih naših građana izražavam duboku zahvalnost građanima Tomislavgrada, od danas bratskog grada i nadam se kako ćemo svojim radom učiniti građane naših gradova sretnima.

Prije svečane sjednice upriličen je prijam u uredu općinskoga načelnika tijekom kojega su razmijenjeni darovi, a nakon potpisivanja svečane povelje domaćini su goste upoznali s povijesnim znamenitostima grada Jajca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.