Kažnjavanje fizičkih osoba počinje stupanjem pravilnika na snagu

Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. lipnja, kazne od 100 do 5000 KM

Foto: Fena
Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. lipnja, kazne od 100 do 5000 KM
09.06.2024.
u 09:16
Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe. Vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dopustiti pušenje moraju se pridržavati strogih smjernica
Pogledaj originalni članak

Provedba Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu iznimki od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. lipnja, a stupa na snagu 13. lipnja ove godine, piše Večernji list BiH.

Ovaj pravilnik detaljno propisuje uvjete za posebne prostore i prostorije za pušenje te definira iznimke od opće zabrane pušenja.

Jasne smjernice

Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe. Vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dopustiti pušenje moraju se pridržavati strogih smjernica. Na vratima prostorija za pušenje moraju biti postavljene jasne oznake s natpisima: "Dopušteno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje" i "Zabranjen ulazak i boravak osobama mlađim od 18 godina". Te oznake moraju biti formata A4, tiskane crnim slovima na bijeloj pozadini, fontom Arial 28 bold, centralno postavljene. Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do 50 četvornih metara i više od toga te unosi razliku između objekata u kojima se poslužuju hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uvjeti koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja. Vlasnici objekata površine do 50 m2 u kojima se poslužuje samo piće mogu odlučiti hoće li objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dopusti pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sustavom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora. Za vlasnike objekata većih od 50 m2 u kojima se poslužuje samo piće ili se, uz piće, poslužuje i hrana pravilnik predviđa obvezne mjere koje trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, među ostalim, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10 m2 ni veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sustavom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije posluživati hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana. Za objekte manje od 50 m2 u kojima se poslužuju hrana i piće pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora. Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio razdoblje od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i županijskih uprava za inspekcijske poslove.

Zdravstvene ustanove

Prostorije za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih osoba te ustanovama za izdržavanje kazne moraju biti potpuno zatvorene i fizički odvojene od drugih prostora. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 m2 ni veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije i nije dopušteno konzumiranje hrane ili pića. Prostorije za pušenje moraju imati zidove, strop i automatski zatvarajuća vrata. Na vratima mora biti postavljena oznaka: "Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje" i oznaka koja zabranjuje ulazak maloljetnicima. U slučaju kvara ventilacijskog sustava ispred ulaza se mora pojaviti oznaka: "Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sustavu". Uz obvezne mjere, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim, odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih osoba počinju stupanjem na snagu ovog pravilnika. Novčanom kaznom od 100 KM bit će kažnjena svaka fizička osoba za kršenje odredbe o zabrani pušenja. Provođenje zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora. U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti uslugu, zatražiti od nje da napusti prostor. Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2000 do 5000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjene u rasponu od 300 do 1000 KM. Novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istodobno pruža kontrolirane uvjete za pušače. Ovo je dio šire strategije za smanjenje štetnog utjecaja duhana na javno zdravlje, što je prioritet u zdravstvenoj politici Federacije BiH. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.