u Hrvatskoj

Prijevremena mirovina: Uvjeti, penalizacije i mogućnosti, evo svih detalja

Foto: shutterstock
Prijevremena mirovina: Uvjeti, penalizacije i mogućnosti, evo svih detalja
18.10.2024.
u 17:49
Pogledaj originalni članak

Prijevremena mirovina predstavlja atraktivnu opciju za radnike koji žele ranije napustiti tržište rada, iako ona često dolazi s financijskim penalizacijama. Zbog promjena u zakonodavstvu i radnim uvjetima, sve više radnika razmatra ovu mogućnost, osobito zbog zdravstvenih razloga, nepovoljnih okolnosti na radnom mjestu ili stečaja poslodavca.

Uvjeti za prijevremenu mirovinu

Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ostvaruje se kada radnik navrši 60 godina života i ima 35 godina radnog staža. Za žene, uvjet u 2024. godini iznosi 58 godina i 6 mjeseci, no dobna granica se postepeno podiže kako bi se do 2029. godine izjednačila s muškarcima, prenosi Telegram.

Radnici najčešće odlaze u prijevremenu mirovinu zbog osobnih ili zdravstvenih razloga ili zbog nepovoljnih radnih uvjeta, poput stečaja poslodavca.

Penalizacija prijevremene mirovine

Odlazak u prijevremenu mirovinu obično donosi smanjenje iznosa mirovine. Penalizacija iznosi 0,34 % za svaki mjesec ranijeg umirovljenja, što na godišnjoj razini iznosi 4,08 %.

Maksimalna penalizacija može doseći do 20,4 %, ovisno o tome koliko godina ranije radnik odlazi u mirovinu.

Primjer: Ako radnik ode u mirovinu godinu dana ranije, mirovina će mu biti smanjena za 4,08 %. Kod ranijeg odlaska za dvije godine, smanjenje će iznositi 9,79 %.

Prijevremena mirovina bez penalizacije

Postoje situacije u kojima se penalizacije mogu izbjeći:

  1. Stečaj poslodavca – Radnici pogođeni stečajem mogu ostvariti pravo na mirovinu bez smanjenja iznosa. Ovo vrijedi za radnike starije od 55 godina uz ispunjenje minimalnog staža.
  2. Radnici u teškim i opasnim zanimanjima – Zanimanja poput rudara, vatrogasaca i policajaca omogućuju povoljnije uvjete za umirovljenje bez penalizacije.
  3. Zdravstveni razlozi – Radnici s ozbiljnim zdravstvenim problemima ili invaliditetom mogu ostvariti pravo na prijevremenu mirovinu prema medicinskoj procjeni.

Minimalna mirovina i izračun

Iznos mirovine ovisi o nekoliko faktora:

  • Duljina radnog staža
  • Prosječna plaća tijekom karijere
  • Primjena penalizacije

Primjer izračuna: Radnik s 40 godina staža i prosječnom plaćom od 1.000 eura može očekivati redovnu mirovinu od 500 eura. Ako ode u mirovinu dvije godine ranije, iznos će biti smanjen za 10 %, što znači da bi primio 450 eura mjesečno.

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, najniža mirovina ne može biti manja od 20 % prosječne bruto plaće u Hrvatskoj. U praksi to iznosi 200 do 300 eura, ovisno o radnom stažu i visini plaće, prenosi Telegram.

Specifični uvjeti za 1962. godište

Osobe rođene 1962. godine mogu otići u prijevremenu starosnu mirovinu s 60 godina života i 35 godina staža. Za žene se uvjeti postepeno usklađuju s uvjetima za muškarce, što će biti potpuno izjednačeno do 2029. godine.

Zaključak

Prijevremena mirovina omogućuje raniji odlazak u mirovinu, no zahtijeva pažljivo planiranje zbog penalizacija koje mogu značajno smanjiti mjesečne prihode. Radnici u specifičnim okolnostima, poput stečaja ili onih u teškim zanimanjima, mogu ostvariti povoljnije uvjete i izbjeći financijska smanjenja.

Više informacija o uvjetima i pravilima prijevremene mirovine dostupno je na službenoj stranici HZMO-a i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.