Kiseli kupus je kralj zimskih namirnica, ali u mnogim dijelovima naše zemlje u prošlosti se češće jelo slatko zelje. Posebno je omiljeno i tradicionalno varivo u sjevernim dijelovima Hrvatske jelo od slatkog kupusa pod nazivom prisiljeno zelje ili slatko zelje na rajčici.
Radi se o varivu za koje je potreban samo kupus i rajčica te naravno luk i začini. U varivo možete dodati i mrkvu, iako nije obvezno. Ovo je jedno od jeftinijih jela na žlicu, a jako paše nakon napornog radnog dana.
Sastojci
- 1 glavica kupusa
- 1 glavica luka
- 1 veća mrkva
- malo ulja
- 3 dl pasirane rajčice ili soka od rajčice
- sol, papar
- mješavina biljnih začina
- peršin
Recept za slatko zelje na paradajzu
Popržite luk
Na ulju popržite sitno nasjeckani luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutove.
Narežite kupus
Opranu glavicu kupusa narežite na veće komade, pa dodajte povrću i zalijte otprilike toliko da prekrije pripremljeni kupus, oko 2 čaše vode.
Kuhajte
Kuhajte na laganoj vatri uz dolijevanje vode toliko da kupus uvijek bude prekriven.
Dodajte rajčicu
Kada je kupus lijepo omekšao dodajte sok od rajčice ili passatu.
Začinite
Začinite solju, paprom, začinskim biljem i peršinom i pustite da se kuha još nekoliko minuta.