snižene cijene repromaterijala

Problemi s jesenskom sjetvom, evo za koliko će biti jeftinija od prošlogodišnje

Problemi s jesenskom sjetvom, evo za koliko će biti jeftinija od prošlogodišnje
28.10.2024.
u 07:08
Lalić je naveo da poticaji resornog ministarstva iznose 500 KM po hektaru za žitarice i 400 KM za uljarice, 80 KM za 100 litara dizelskog goriva po hektaru
Pogledaj originalni članak

U Republici Srpskoj do sada je zasijano oko 50 posto površina, a jesenska sjetva će biti obavljena na razini prošlogodišnje, odnosno na više od 63.000 hektara, izjavio je za Srnu pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Saša Lalić.

Lalić je istaknuo da će zbog sniženih cijena repromaterijala ova sjetva biti jeftinija za oko 20 posto nego lanjska, koja je i u odnosu na godinu prije bila jeftinija za oko 40 posto.

- Ovo su, možda, optimalni uvjeti u posljednjih nekoliko godina za jesensku sjetvu. Kako bismo dodatno osigurali stabilnost proizvodnje i podržali domaće proizvođače, uputili smo inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara da se i za iduću godinu produlji ukidanje carina na uvoz gnojiva iz Rusije jer je ova mjera imala značajan učinak na smanjenje troškova proizvodnje proteklih godina - rekao je Lalić.

Dodao je da repromaterijala ima dovoljno na tržištu, ali da je izbor sorte pšenice individualan, odnosno ovisi o planu proizvođača kojem se želi krajnji proizvod plasirati.

- Stojimo na raspolaganju ako netko želi da se neka sorta uključi, poštujući zakonsku regulativu, i da pokažemo na različitim lokacijama i uvjetima kako se koja sorta ponaša - rekao je Lalić.

Naveo je kako poticaji resornog ministarstva iznose 500 KM po hektaru za žitarice i 400 KM za uljarice, 80 KM za 100 litara dizelskog goriva po hektaru, kao i 60 posto police osiguranja za proizvodnju. - Samo 6,5 posto poljoprivrednika osigurava svoju proizvodnju, što je minorno. Spremni smo podići sufinanciranje te police kako bismo ih animirali na ovaj oblik zaštite proizvodnje - istaknuo je Lalić. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.