SJEĆANJE NA 1992.

Prošle su 32 godine od oslobađanja herojskih Vidovica

Foto: Nada Koturić
Prošle su 32 godine od oslobađanja herojskih Vidovica
24.10.2024.
u 18:47
Za rođendan grada Orašja određen je 23. listopada, kada su tog datuma 1992. pripadnici 106. brigade HVO-a Orašje oslobodili Vidovice, a 25. listopada i Kopanice
Pogledaj originalni članak

U Vidovicama nas je okupila zahvalnost za živote branitelja koji su svojom hrabrošću pokazali da zlo ne može imati posljednju riječ. Ima li išta veće od toga da život svoj položimo za našu slobodu, poručio je tijekom nadahnute propovijedi na svetom misnome slavlju u Vidovicama vlč. Filip Maršić. Sadržaji iz Vidovica upriličeni su za Dan grada Orašja, koji je upravo 23. listopada odredio za rođendan grada, kada su tog datuma 1992. godine pripadnici 106. brigade HVO-a Orašje oslobodili Vidovice, a dva dana poslije, 25. listopada prije 32 godine, i Kopanice. Vlč. Maršić je, unatoč svim strahotama koje je preživjelo to herojsko mjesto, pozvao na ljubav, a ne na mržnju.

- Mnogo se zla dogodilo ovdje našim braniteljima, našim civilima. Neke su od njih, nažalost, izmasakrirali, ali nemojmo dopustiti da, unatoč svemu, mržnja ovlada našim srcem jer ona je začeta u paklu. Budimo ljudi koji su spremni ljubiti, pa čak i svoje neprijatelje, jer to Isus od nas traži vjerujući da je Bog ljubav i vječan te onaj tko ljubi, bit će vječan - poručio je vlč. Maršić iz herojskih Vidovica.

Nakon svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca kod spomen-obilježja i još jedno iskazivanje zahvale i dužnog pijeteta braniteljima Vidovica koji su svoje živote dali za obranu svoga sela i domovine, kao i svim stradalim civilima tijekom proteklih ratova. Vijence je položilo više od 20 izaslanstava, vojnih i civilnih, među kojima i velik broj gostiju iz RH, potom predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s našega područja, gradonačelnik grada Orašja Marijan Oršolić, izaslanstva Skupštine i Vlade PŽ-a predvođena predsjednicima Blažom Župarićem i Đurom Topićem...

- Ratne rane nikada neće zacijeljeti jer koliko god se trudili, ponekad vas i snovi vrate u prošlost pa se iznova postavljaju pitanja: zašto te netko želi ubiti, protjerati - kaže nam predsjednik UDiVDR-e "23. listopada" Vidovice Vidan Grgić. Gradonačelnik Marijan Oršolić i predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić smatraju kako je važno njegovati sjećanje, osobito zbog generacija koje dolaze.

- Posavina je svima nama koji dolazimo iz Hrvatske posebna u srcu. Osjećaji su dvojaki, tuga zbog naših suboraca kojima smo se došli pokloniti, a opet radost jer se vidimo s prijateljima s kojima smo bili kao braća i s kojima smo zajedno i u dobru i zlu. Dok je nas, dolazit ćemo u Vidovice i Kopanice - poručio je Ladislav Plantić, predsjednik Udruge veterana Domovinskoga rata 145. brigade HV-a. (nk)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.