TRADICIONALNA DELICIJA

FOTO U Orašju spravili čak 200 litara čobanca sa 100 kg mesa, kušao ga i gradonačelnik Oršolić

Gastrofest u Orašju
Foto: Nada Koturić
1/3
22.10.2024.
u 12:50

U Orašju je, u povodu Dana Grada, organiziran Gastrofest na kojem je sudjelovalo oko 100 kuhara čobanca u većem dijelu i manjem broju fiša, a okupilo se oko tisuću posjetitelja

Svaku feštu u Posavini, u pravilu, prati i bogata trpeza, no tamo gdje su organizatori posavski lovci, točnije Lovačka udruga "Sava" Orašje, zajamčen je najukusniji meni kojemu je teško odoljeti. Fešta je s mirisima najpopularnije posavske delicije - čobanca bila s povodom, a organizirana je u sklopu sadržaja Dana Grada Orašja, piše Večernji list BiH. Na platou ispred nogometnog stadiona Goal organiziran je Gastrofest na kojem je sudjelovalo oko 100 kuhara čobanca u većem dijelu i manjem broju fiša. Uspješnosti manifestacije doprinijelo je i lijepo vrijeme pa je oko tisuću posjetitelja došlo degustirati poznatu posavsku deliciju. Josip Pejić, predsjednik LU "Sava" Orašje, ističe kako je ova udruga za primjer kada je riječ o organizaciji, pa i ove manifestacije, jer okuplja oko 500 lovaca u svim mjestima Grada Orašja sa svojim sekcijama.

- Ove smo godine imali 15 kotlića, od kojih 13 oraških i po jedan iz Odžaka i Domaljevca. Spravili smo oko 200 litara vrsnog i slasnog čobanca sa 100 kg mesa za sve koji su navratili na Gastrofest. Pokrovitelj manifestacije je Grad Orašje na čelu s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem. Ove je već postao tradicionalni događaj koji ima mjesta i u turističkoj ponudi Grada - kazao nam je Pejić. Dodaje kako su lovci LU "Sava" Orašje potvrdili kako znaju biti i odlični kuhari, ali udruga je odlična i aktivna, kaže, i u svim drugim segmentima - od očuvanja prirode, organiziranja lovačkih zabava do projekata zanavljanja divljači jer se brinemo o balansu u prirodi.

Jedan od stalnih sudionika manifestacije je i Đuka Džoić iz Donje Mahale. - Moj je čobanac izvoran i apsolutno domaći bez kemije i tvorničkih dodataka, baš kao nekada kakvog su ga spravljali slavonski čobani, odakle potječe ovo jelo koje se prelilo s jedne na drugu obalu Save - kazao nam je Džoić. Josip Dominković, dopredsjednik MK Posavac Orašje, sa svojim motoristima potrudio se skuhati i čobanac i fiš.

- Svi hvale naše kotliće, dakle, bili smo uspješni. Drago nam je biti dio ove odlične manifestacije - kaže Josip. Matijan Dominković ističe značaj fešte u turističkoj ponudi Grada. Turizma bez gastronomije nema pa je u tom dijelu ova priča doista uspješna, što potvrđuje i posjećenost - kazao je Dominković.

Za lovačkih kotlićima kao kuharica nije bilo žena, ovaj su put one bile degustatorice. Među njima bila je Marija Božić. - Mogli bi nas i više zamijeniti u kuhinji jer čobanac je odličan, ali i fritule - kaže Marija. Naime, na meniju oraškog Gastrofesta našle su se i delicije - fritule, koje su također vrlo brzo nestajale s tanjura.

Za spravljanje fritula pobrinuli su se 80-godišnji Stjepan Živković i Joža Živković. - Prošle smo godine ispekli 1680 komada fritula, a ove još više, 2650, i sve je bilo uslast i nestalo u trenu - tvrde Živkovići. Manifestacija nije imala natjecateljski karakter, ali nisu izostali ni prigodni darovi svim sudionicima u obliku potrebnih potrepština za kuhanje čobanca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije