Odbor za nacionalnu sigurnost

Provjeravaju se optužbe o financiranju Milanovićeve kampanje ruskim kapitalom

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)
Provjeravaju se optužbe o financiranju Milanovićeve kampanje ruskim kapitalom
14.10.2024.
u 17:33
Pogledaj originalni članak

Odbor za nacionalnu sigurnost istražit će tvrdnje koje su posljednjih dana potresle političku scenu Hrvatske, a tiču se navodnog financiranja kampanje predsjednika Zorana Milanovića od strane Rusije. Sandra Benčić najavila je da će odbor provjeriti optužbe koje su ocijenjene kao "vrlo ozbiljne".

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković iz redova HDZ-a izjavio je za HRT kako Milanovićevo ponašanje, od početka ruske agresije na Ukrajinu, "nalikuje ponašanju ruskog oficira u Hrvatskoj" te da postoje "jasne indicije" o financiranju njegove kampanje ruskim kapitalom. Sličan stav dijeli i ministar Gordan Grlić Radman, naglasivši da je moguće da iza kampanje stoje "možda i neki ruski izvori".

Međutim, ministar Oleg Butković izjavio je kako nema saznanja koja bi potvrdila te tvrdnje, dok ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ističe da dokazi za ove optužbe nisu dostavljeni.

Politička analitičarka Ankica Mamić upozorila je na opasnost ovakvih optužbi bez čvrstih dokaza. "Financiranje političkih kandidata iz inozemstva zabranjeno je i ozbiljne optužbe bez dokaza štete ugledu predsjednika te narušavaju povjerenje građana u institucije. Također, mogu utjecati na diplomatske odnose Hrvatske", naglasila je Mamić.

Mamić je dodala da se u javnom prostoru sve češće vode politička prepucavanja bez konkretnih dokaza, što doprinosi opadanju povjerenja javnosti u politiku i državne institucije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.