Po 2768 KM

Pogledajte koliko je zaposlenika dobilo puni iznos jednokratne pomoći u posljednja tri mjeseca

Foto: Ilustracija
Pogledajte koliko je zaposlenika dobilo puni iznos jednokratne pomoći u posljednja tri mjeseca
03.10.2024.
u 12:40
Pogledaj originalni članak

Neoporezivu jednokratnu pomoć u Federaciji BiH u rujnu, prema do sada dostupnim podacima, isplatilo je 657 poslodavaca, od kojih je devet proračunskih korisnika i 11 javnih poduzeća, a dobila su je 24.043 zaposlenika. Puni iznos pomoći u tom mjesecu isplatilo je 88 poslodavaca, a pola od propisanog iznosa isplatilo je njih 13. Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, do sada je najveći broj poslodavaca, njih 2020, ovu pomoć isplatilo u kolovozu, od čega je 13 proračunskih korisnika, 18 javnih poduzeća te 1989 ostalih poreznih obveznika.

Neoporezivu pomoć radnicima u srpnju isplatilo je 1099 poslodavaca, od čega je šest javnih poduzeća, tri proračunska korisnika te 1090 ostalih poreznih obveznika. Puni iznos pomoći u kolovozu isplatilo je 259 poslodavaca, a u srpnju njih 111, dok je pola od propisanog iznosa u kolovozu isplatilo 25 poslodavaca, a u srpnju njih pet. Iz Porezne uprave napominju kako izvješća o isplati pomoći od strane poslodavca neprestano pristižu te da su stoga podaci podložni izmjenama sve dok se ne završi potpuni prijem i obrada pristiglih izvješća. Također, ne raspolažu podacima koliko poslodavaca je isplatilo jednokratnu pomoć po ranijoj Uredbi Vlade FBiH u maksimalnom iznosu do 2.520 KM koja je vrijedila do 30. lipnja i koliko radnika je dobilo tu pomoć.

- Prethodnom uredbom nije bilo propisano da su poslodavci - isplatitelji pomoći dužni Poreznoj upravi dostaviti prijavu o isplati pomoći, pa stoga Porezna uprava Federacije BiH ne raspolaže traženim podacima – naglasili su.

Uredbom Vlade FBiH iz srpnja ove godine poslodavcima je omogućeno da isplate neoporezivu pomoć zaposlenicima u maksimalnom iznosu do 2768 KM. Uredbom je precizirano da se isplata pomoći može izvršiti do maksimalno šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može prijeći 2768 KM. Također, pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom. Uredba prestaje važiti 31. prosinca ove godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.