kulture i tradicije

Put oko svijeta za 80 minuta: U Mostaru predstavljene kulture i okusi svjetskih zemalja

21.09.2024.
u 13:01
Na Španjolskom trgu u Mostaru u subotu je održan tradicionalni događaj ''Put oko svijeta za 80 minuta'' u organizaciji učenika Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar.
Pogledaj originalni članak

Posjetitelji su imali priliku upoznati kulture i tradicije više od 70 zemalja iz cijelog svijeta, uživajući u šarenoj reviji narodnih nošnji, kao i plesnim izvedbama tradicionalnih plesova iz Afrike, Azije, Južne Amerike i Europe. Osim toga, brojni štandovi ponudili su posjetiteljima raznovrsna jela iz svojih zemalja.

Direktor za napredak i outreach na UWC-u Mostar Haris Idriz kaže da je predivno što su na ovaj način ljudi zajedno te što se s jednog mjesta širi harmonija mira.

- Ovakav događaj potreban je da pokaže kako svi zajedno možemo surađivati, bez obzira na to odakle dolazimo. Ovakvi događaju pokazuju koliko je svijet raznovrstan i da svi zajedno možemo uživati u tim raznolikostima – poručio je Idriz.

Maria Paula i Ana Sofia, učenice iz Kolumbije, podijelile su svoje oduševljenje Mostarom i sudjelovanjem u događaju "Put oko svijeta za 80 minuta" što je omogućilo svim učenicima da predstave različite svjetske kulture.

- Ova prekrasna inicijativa pruža nam priliku da pozitivno utječemo na zajednicu, a ujedno se i lijepo provedemo u Mostaru - kazale su Maria Paula i Ana Sofia koje su s ponosom predstavile Kolumbiju, donoseći okuse svoje zemlje kroz tradicionalnu hranu, voće i povrće.

Matea Jandrić iz Prijedora izrazila je zadovoljstvo da u ovoj školi i u ovakvom programu ima priliku provesti posljednje dvije godine svoga školovanja. Ovaj dan je, kako kaže, "poseban za sve nas jer pokazuje koliko je važno biti ujedinjen".

-  Ovo je nevjerojatna i jedinstvena prilika da predstavim svoju zemlju i kulturu, ali upoznam i druge kulture. Smatram ovo velikim događajem za grad Mostar, ali i cijelu regiju – rekao je Feđa Temimović iz Bihaća.

Guadalupe iz Argentine kaže da je ovakav događaj predivan trenutak za prikazati svoju kulturu, ne samo ljudima iz škole, nego i građanima Mostara. Predivno je iskustvo za probati i upoznati razne kulture iz cijeloga svijeta, smatra ona.

- Na svom štandu predstavljam dres našeg nogometaša Messija, zatim tradicionalno piće pod nazivom 'mate' koje je slično čaju. Zatim imamo i tradicionalno jelo 'empanadas' u koje smo stavili piletinu. Osim toga, pripremili smo 'alfajor' kolačiće, tradicionalne slatkiše koji se obično prave od brašna, meda i orašastih plodova – pojasnila je Guadalupe.

Dan pokreta Koledža ujedinjenog svijeta obilježava se u 18 zemalja, a UWC Mostar, osnovan 2006. godine, jedini je predstavnik ovog pokreta na Balkanu. U proteklih 18 godina, Koledž je postao vodeća obrazovna institucija u regiji, ističući se kao jedna od najboljih UWC IB škola u svijetu, te doprinosi kulturnom i humanitarnom životu grada Mostara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.