proizvođači najavili

Rastu cijene kave: Evo koliko će koštati od listopada

Foto: Shutterstock
Rastu cijene kave: Evo koliko će koštati od listopada
29.09.2024.
u 14:27
"U narednim danima, odnosno od listopada, očekuje se da pola kilograma kave dostigne cijenu od 11 do 11,5 maraka, ovisno od proizvođača", ističe Banjac.
Pogledaj originalni članak

Zbog rasta cijene sirove kave na svjetskim burzama, ali i zbog manjka na tržištu, i u BiH se očekuju više cijene omiljenog napitka bh. stanovnika, zbog čega bi od listopada pola kilograma kave moglo iznositi od 11 do 11,5 maraka. Kako kaže direktor pržionice kave "Minea" iz Gradiške Momčilo Banjac, cijene sirove kave na burzi u proteklom razdoblju išle su naviše i pred njima je turbulentno vrijeme, te kako tona sirove kave sada iznosi 5.000 dolara, pišu Nezavisne novine.

"Sirove kave nema na tržištu zbog suša koje su pogodile Brazil, a cijena je visoka. Svi proizvođači u RS su najavili poskupljenje za 10 posto", kazao je Banjac. Dodao je kako se i može očekivati dodatni skok cijena ako se nastavi ovakva situacija."U narednim danima, odnosno od listopada, očekuje se da pola kilograma kave dostigne cijenu od 11 do 11,5 maraka, ovisno od proizvođača", ističe Banjac.

Direktor "Bom impeksa" Mitar Samardžija ističe kako očekuje u narednom mjesecu da cijena kave od pola kilograma dostigne razinu od 11 do 11,5 maraka, ali  i da se cijena kave određuju pod utjecajem mnogih faktora. "Uključujući ponudu i potražnju, vremenske prilike i špekulacije na tržištu, a za proizvođače kave, troškove proizvodnje, radne snage i transporta, sve to igra značajnu ulogu u određivanju cijena kave", kazao je Samardžija.

Kako kaže, pored ovih faktora, pandemija, geopolitička previranja, uključujući i aktualne ratove, doprinijeli su tome da je od početka pandemije koronavirusa do danas cijena sirove kave doživjele astronomski rast, a ključni faktori koji su doprinijeli ovom trendu bili su povezani prije svega s poremećajima u lancima opskrbe.

"Mjere zatvaranja i ograničenja putovanja usporile su transport kave iz zemalja proizvođača do potrošačkih tržišta, što je izazvalo zastoje i povećalo troškove. Dodatno, pandemija je utjecala na dostupnost radne snage u industriji kave, ograničavajući kapacitete za berbu i obradu. Smanjena radna snaga u ključnim fazama proizvodnje i distribucije dovela je do kašnjenja i smanjenja u isporuci, što je imalo izravan utjecaj na cijene", kaže Samardžija.

Glavni pržioničar u "Caffemiu" Dragan Grbić ističe da cijene sirove kave prestižu svjetske rekorde."Potražnja je velika te proizvođači kave nemaju te količine koja se traži i samim tim povećavaju se cijene kako bi oni preživjeli", kazao je Grbić.Pojasnio je da će se to odraziti i na domaće tržište, gdje će, kako kaže Grbić, doći do skoka cijene kave.

"Morat će se podizati cijene i to minimalno, samo da bi proizvođači mogli 'preživjeti'. Mislim da bi realne cijene nas proizvođača trebale biti takve da pola kilograma kave iznosi oko 12 maraka", kazao je Grbić. Kako je rekao, i pored visokih cijena kave ne smatra da će se bh. građani odreći ovog napitka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.