Novčanici sve tanji

Novi udar na džep građana, rastu cijene brašna u BiH, hoće li poskupjeti kruh

brašno
Foto: Ilustracija
1/2
29.09.2024.
u 09:15

"Do rasta cijene došlo je zato što smo ove godine imali jak loš rod, jako loš kvalitet na domaćem tržištu ove žitarice, tako da kvalitetniju pšenicu moramo uvoziti", kazao je Kos. Dodaje kako se pšenica koju će građani jesti u budućnosti ne nalazi u BiH, nego u Mađarskoj i Srbiji.

Cijene brašna u Republici Srpskoj u sljedećim danima trebale bi porasti za deset posto, ali to zasad neće utjecati na cijene kruha i pekarskih proizvoda. Do rasta cijene brašna dolazi zato što cijene pšenice rastu na burzama. Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" kako je na burzama došlo do skoka cijene pšenice, te kako se tona pšenice zavisno od kvaliteta kreće od 190 do 270 eura.

"Tako bi cijene brašna u sljedećem razdoblju trebale biti više za 10 posto nego što su sada", kazao je Kos i istaknuo kako bi vreća brašna od 25 kilograma trebala poskupjeti za dvije marke. "Do rasta cijene došlo je zato što smo ove godine imali jak loš rod, jako loš kvalitet na domaćem tržištu ove žitarice, tako da kvalitetniju pšenicu moramo uvoziti", kazao je Kos. Dodaje kako se pšenica koju će građani jesti u budućnosti ne nalazi u BiH, nego u Mađarskoj i Srbiji, te, kako kaže, uvijek postoji mogućnost rasta cijena. Ističe i kako se čeka kakav će ove godine biti rod kukuruza te se pretpostavlja da je više stradao nego pšenica, pa će i to dodatno podići cijenu pšenice. "Na više cijene uticali su sama ponuda i potražnja, kao i vremenski uvjeti", kazao je Kos.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže kako je pšenica burzanska roba i njezina cijena ovisi o kretanjima na burzi. "S obzirom na to kako su naši poljoprivredni proizvođači u nedostatku skladišnih prostora nakon žetve riješili svoje zalihe tako da se oni sad ne mogu okoristiti od većih cijena, ali zato ljudi koji su otkupili mogu računati na tu veću cijenu", kazao je Marinković.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva "Krajina klas", kazao je kako više cijene brašna neće utjecati na to da dođe do poskupljenja pekarskih proizvoda. "Ako dođe do skoka cijene brašna za 10 posto, to neće utjecati da u pekarskom sektoru dođe do poskupljenja kruha i ostalih proizvoda", kazao je Trivić. Kako još neće biti više cijene kruha, ali i ostalih peciva zbog rasta cijene brašna, kaže i Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina. "Vidjećemo u nekom sljedećem razdoblju što će se događati, koliko će utjecaja imati rast cijene pšenice na burzama", kazao je Pelemiš za Nezavisne novine.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna ravnateljica Udruženja građana "Oaza" Trebinja, ističe kakoje poskupljenje brašna novi udar na džep potrošača."Ovo je ogroman udar na džep građana jer poskupljenja ne prate naše plate i mirovine. Definitivno je poskupljenje veliki problem za ogroman broj potrošača", kazala je Ilijićeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije