mljac!

RECEPT DANA Idealna za kišne dane: Torta s lješnjacima i karamelom

RECEPT DANA Idealna za kišne dane: Torta s lješnjacima i karamelom
02.10.2024.
u 14:12
Pogledaj originalni članak

Torta s lješnjacima i karamelom pravi je desert za sve ljubitelje bogatih okusa i kremastih tekstura. Kombinacija pečenih lješnjaka, karamela i čokolade stvara savršenu harmoniju okusa, dok sočni biskviti i kremasti fil daju torti nezaboravnu teksturu. Ova torta je idealna za posebne prilike ili jednostavno kada poželite razveseliti sebe i svoje najmilije nečim posebnim. Iako priprema zahtijeva malo više vremena i truda, rezultat je slastica koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Recept je s food bloga @recepti.slatke.kuhinje. Uživajte!  

SASTOJCI: 

Biskvit (peku se 4 kore):

  • 4 x 2 bjelanjka
  • 4 x 2 žlice šećera
  • 4 x 40 g pečenih mljevenih lješnjaka
  • 4 x 1 žlica oštrog brašna
  • 4 x 1/2 žlice kvalitetnog kakaa
  • 4 x 1 žličica praška za pecivo
  • 4 x 25 ml ulja

Krema: 

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • 300 g karamel-lješnjak bombona
  • 160 g gustina
  • 170 g šećera (količinu prilagoditi ukusu)
  • 100 g maslaca
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • Malo mlijeka + žlica ruma

Ganache:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g noisette čokolade

Priprema: Za karamel kremu zagrijte 1,5 dl mlijeka i prelijte preko karamel-lješnjak bombona u loncu. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se bomboni ne otope. Od preostalog mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak dodajte otopljenim karamelama te nastavite zagrijavati. U drugoj posudi izmiješajte žumanjke, gustin i šećer s 1 dl hladnog mlijeka, tako da nema grudica. Kad se mlijeko s karamelama zagrije, dodajte smjesu sa žumanjcima i zakuhajte kremu, miješajući da bude glatka. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Biskviti: Dok se krema hladi, pripremite biskvite. Bjelanjke umutite s prstohvatom soli, zatim dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Prosijajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih ručno umiješajte. Na kraju dodajte mljevene lješnjake (dio sitno mljeven, a dio krupnije sjeckan) i ulje. Smjesu izlijte u kalup za tortu promjera 20-24 cm, prethodno premazan maslacem i obložen papirom za pečenje. Nakon što završite s izradom biskvita i kreme, sastavite tortu i uživajte u bogatom okusu koji donosi ova slasna kombinacija lješnjaka i karamela. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.