Miris starinskog kolača s višnjama, koji su radile naše bake i majke, brzo nas vraća u djetinjstvo. Ovoga puta donosimo njegov recept u malo nadograđenoj verziji. Umjesto višanja, između dva biskvita stavlja se voćni sloj, a za završni dodir na vrh ide topljena, bijela čokolada. Iako je za ovaj kolač potrebno upaliti pećnicu, sprema se brzo i lagano, tako da se isplati. Recept je preuzet od food blogerice @jelenadoskovic. Uživajte!
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 50 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 mililitara ulja
- 200' mililitara jogurta (uzmite neki gušći ili grčki)
- 200 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za voćni sloj:
- 2 veće jabuke
- 4 breskve
- 30 grama šećera
- 1 bourbon vanilija šećer
- žlica gustina
Dodatno:
- šećer u prahu ili topljena bijela čokolada
Priprema: U posudi prvo pjenasto umutite jaja, zatim dodajte šećere, a onda i ulje. Nakon toga u posudu dodajte jogurt, a na kraju i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pola smjese stavite u pleh i ostavite desetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 240°C. Dok se biskvit peče, očistite i izblendajte jabuke i breskve.
Zatim ih prokuhajte s 30 grama šećera pa im dodajte burbon vanilija šećer i punu žlicu gustina. Vreli nadjev zatim prelijte preko prve polovice biskvita koji ste izbockali vilicom. Potom prelijte drugom polovinom biskvitne smjese i po vlastitom ukusu dodajte malo svježeg voća po površini. Ponovno sve vratite u pećnicu 180°C na 25 minuta. Nakon što se kolač ispeče i potpuno ohladi, pospite ga šećerom u prahu, i po želji prelijte s malo otopljene bijele čokolade.