Ako ste u potrazi za slasticom u kojoj ćete uživati u ljetnim danima, razmislite o karpati kolaču, koji će se posebno svidjeti onima koji vole voćne slastice.
Ako se pita Natašu Pralicu, koja je s nama podijelila ovaj recept, ljeto je idealno godišnje doba za karpati kolač jer imamo više vrsta svježeg voća na izbor. Naravno, uvijek možete koristiti i ono zamrznuto, prenosi Zadovoljna.hr.
Kako god, rezultat će biti osvježavajući i ukusan kolač (koji izgledom podsjeća na planine prekrivene snijegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.
SASTOJCI
KREMA:
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 250 g margarina ili maslaca
TIJESTO:
- 300 ml vode
- 200 g masti
- prstohvat soli
- 200 g brašna
- 5 jaja
OSTALO:
- 450-500 g voća po želji (Nataša je koristila šumsko voće)
- 500 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
PUDING KREMA:
1. Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka.
2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. Kada mlijeko uzavre, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
4. Vratite puding da se kuha.
5. Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte ga prozirnom folijom.
6. Ostavite da se ohladi.
7. Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite je mikserom.
8. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.
9. Kremu dobro izmiksajte.
KARPATI TIJESTO:
1. Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.
2. U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.
3. Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.
4. Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom.
5. Ostavite da se ohladi.
6. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.
7. Protvan od pećnice promjera 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.
8. Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.
9. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
10. Tijesto će dobiti lijepu boju i napuhati se, to tako treba biti.
11. Izvadite tijesto iz protvana i ostavite da se ohladi.
12. Ponovite postupak s drugim tijestom.
13. Oba tijesta ohladite.
SLAGANJE KOLAČA:
1. U protvanu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je protvan dublji, iako se može kao kod Nataše slagati i u plićem
2. Postavite jednu koru.
3. Premažite kremu.
4. Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete ga rasporediti i smrznuto.
5. Premažite šlag koji ste prethodno izradili.
6. Postavite drugo tijesto.
7. Kolač stavite u frižider da prenoći.
8. Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.
Za slučaj da vam neki dio nije jasan, pogledajte i Natašin video recept, a ovaj i brojne druge ukusne recepte možete pronaći i na blogu Natašine slastice.