Tužiteljstvo traži jednomjesečni pritvor

Uhićeno 8 osoba, pronađeni telefoni, oružje, poruke na arapskom

Armin Durgut/Pixsell
27.10.2024.
u 22:25

Istraga u Bosanskoj Krupi vodi se pod nadzorom Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, a aktivnosti provode SIPA, FUP i MUP USŽ-a

Općinski sud u Bosanskoj Krupi odredio je pritvor maloljetniku koji je ubio jednog i teško ranio drugog policijskog službenika u Policijskoj postaji u Bosanskoj Krupi, potvrđeno je iz Županijskog tužiteljstva u Bihaću. Pritvor, određen na zahtjev Tužiteljstva Unsko-sanske županije, trajat će 30 dana tijekom kojih će se provoditi istražne radnje, uključujući vještačenja, kako bi se prikupile sve relevantne činjenice potrebne za rasvjetljavanje ovog zločina.

Stric vehabija

Napad se dogodio 23. listopada, kada je maloljetnik, naoružan nožem, upao u Policijsku postaju Bosanska Krupa te nasrnuo na dvojicu dežurnih policijskih službenika Ozrena Marana i Avdu Hasanovića. U napadu je Maran zadobio smrtonosne ozljede, dok je Hasanović teško ranjen. Vezano uz ovaj teroristički napad u USŽ-u je uhićeno osam osoba. - Izvršeno je više pretresa na području Bihaća i Bosanske Krupe. U Bihaću je slobode lišena jedna osoba, inicijala K. H., rođena 1971. u Bosanskoj Krupi, s trenutačnim prebivalištem u Bihaću - kazao je u subotu glasnogovornik MUP-a USŽ-a Adnan Beganović. Istaknuo je da su, osim MUP-a USŽ-a, na terenu bili i pripadnici SIPA-e. - U Bosanskoj Krupi lišeno je slobode sedam osoba. Riječ je o osobama inicijala Š. H., M. H., D. M., B. M., M. J. i N. R. Sve osobe zadržane su u prostorijama za zadržavanje MUP-a. Kod njih je pronađena određena količina naoružanja, oduzete su središnje jedinice, pametni telefoni, prijenosna računala, novac, USB stickovi te veća količina papira ispisanih na arapskom jeziku - zaključio je Beganović. Sve uhićene osobe su muškarci. Oni su, kako doznaju mediji, bili dio Škole Kurana Bosanska Krupa, a neki od njih su bili predavači. Spomenimo i da je stric počinitelja terorističkog napada Ismet Sedić odranije poznat policiji kao pripadnik vehabijskog pokreta, zbog čega je i ispitivan, potvrđeno je za N1 iz Federalne uprave policije. Istragu u ovom slučaju preuzela je SIPA. - Ono što vam samo mogu kazati je da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela kompletnu istragu vezanu uz teroristički napad u Policijskoj postaji u Bosanskoj Krupi te će nastaviti raditi na prikupljanju novih dokaza i samoj istrazi - potvrdio je za Avaz Beganović. Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je da se istraga u Bosanskoj Krupi vodi pod nadzorom Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, a aktivnosti provode SIPA, FUP i MUP USŽ-a. Istražuje se povezanost uhićenih osoba s terorističkim napadom na Policijsku postaju u Bosanskoj Krupi 24. listopada. - Usporedno s lišavanjem slobode vršeni su i pretresi te su oduzimani predmeti i dokazni materijal koji je bitan za istragu koja se vodi. S obzirom na to da je tijekom istrage pronađen novac, istraživat će se i postojanje elemenata kaznenog djela financiranja terorizma - priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Javnost u BiH ostala je zgrožena kada je maloljetnik s nepunih 15 godina ušao u PP Bosanska Krupa, izvadio nož, a onda njime usmrtio jednog, a ranio drugog policajca. Na društvenim mrežama maloljetnog ubojice nema ni jedne njegove fotografije, a postoje brojni napisi na arapskom jeziku. Na njegovu profilu na Instagramu piše: "Govori istinu, uime Allaha, dok te ne ubiju; pa u firdevs s Muammedom".

Radikalizacija mladih

Trend koji je u posljednjih godinu dana prisutan na Zapadu, prvenstveno u zemljama EU-a, na tragičan način potvrdio se i u BiH, kazao je za Avaz profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu Vlado Azinović. Objašnjava da je riječ o seriji događaja pokrenutih nakon 7. listopada 2023. i napada na Gazu. - Za to vrijeme u Europi se dogodio veći broj terorističkih napada. Neki su izvedeni, neki su spriječeni, a neki su propali. Dvije trećine počinitelja tih napada su bili tinejdžeri stari između 13 i 18 godina. To samo svjedoči da moć društvenih mreža, ponajprije TikToka, Instagrama i enkriptiranih kanala na Telegramu, omogućava nevjerojatno ubrzanu radikalizaciju u nasilni ekstremizam mladih osoba, koje još nemaju neke osnovne spoznaje ni o sebi, ni o svijetu u kojem žive i koje je, kao takve, mnogo lakše radikalizirati - kaže profesor Azinović. Dodaje da se društvenim mrežama širi komunikacija dječaka koji je počinio napad u Bosanskoj Krupi s nekim od njegovih prijatelja. - On tvrdi da napada policiju zbog cionizma i zbog EU. Osoba koja, vjerojatno, nema pojma ni što je cionizam niti zna puno o EU napada policiju u Bosanskoj Krupi. To je samo po sebi potpuno bezumno i besmisleno, ali je očito u svijesti tog mladića takvo postupanje opravdano i naloženo nekim imperativom vjerojatno višeg reda. Nažalost, po prirodi posla sadržaje na profilima takvih mladića gledam svaki dan, imate na stotine takvih profila i kod nas i drugdje i vrlo je teško agencijama za provedbu zakona pratiti takve profile, sve te mrziteljske narative koji se šire i pretpostaviti bi li se i kada, kako, gdje, netko od tih ljudi mogao angažirati u akt nasilja - kazao je, uz ostalo Azinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije