ŽELE MEĐUNARODNU ISTRAGU

Rusija: "Bidena i njegove pomagače treba izvesti pred lice pravde zbog Sjevernog toka, SAD trebaju platiti odštetu zemljama pogođenim terorističkim napadom"

Rusija: "Bidena i njegove pomagače treba izvesti pred lice pravde zbog Sjevernog toka, SAD trebaju platiti odštetu zemljama pogođenim terorističkim napadom"
09.02.2023.
u 11:37
Pogledaj originalni članak

Blog američkog istraživačkog novinara koji tvrdi da Sjedinjene Države stoje iza eksplozija koje su pokidale plinovode Sjeverni tok trebao bi postati osnova za međunarodnu istragu, izjavio je u četvrtak najviši ruski poslanik.

Bijela kuća je u srijedu odbacila izvještaj, koji je objavio američki istraživački novinar Seymour Hersh, u kome se navodi da je napad na plinovode izveden u rujnu prošle godine po nalogu američkog predsjednika Joa Bidena.

- Objavljene činjenice treba da postanu osnova za međunarodnu istragu, privođenje Bidena i njegovih suučesnika pred lice pravde - izjavio je Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske Državne dume.

Volodin je rekao da Sjedinjene Države trebaju platiti "odštetu zemljama pogođenim terorističkim napadom".

Moskva je, bez pružanja dokaza, u više navrata tvrdila da Zapad stoji iza eksplozija koje su uticale na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 u rujnu prošle godine - infrastrukturne projekte vrijedne više milijardi dolara koji su prenosili ruski plin u Njemačku ispod Baltičkog mora.

Istražitelji iz Švedske i Danske - u čijim su se ekskluzivnim ekonomskim zonama dogodile eksplozije - naveli su da su pukotine rezultat sabotaže, ali nisu rekli za koga vjeruju da je odgovoran.

Predsjednik Vladimir Putin optužio je "anglosaksonske" sile za dizanje u zrak plinovoda Sjeverni tok, projekta koji je osmislio Kremlj kako bi se zaobišla Ukrajina u izvozu njegovog plina direktno u Njemačku i dalje u Europu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da Sjedinjene Države trebaju odgovoriti na pitanja u vezi sa svojom ulogom u eksplozijama na podmorskim plinovodima Sjeverni tok prošle godine, prenosi Reuters.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.