Žepče

Bolja zdravstvena skrb i za djecu na selu

storyeditor/2024-09-24/zepce.png
25.09.2024.
u 13:01

Među nositeljima projekta je pet institucija iz BiH, RH i Crne Gore, a u fokusu je poboljšanje uvjeta za socijalizaciju i rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Vrijednost projekta je 1,716.255 eura

U Žepču je predstavljen projekt prekogranične suradnje "HEARTS - Healthcare Equity and Access for Resilient Targeted Support", financiran u sklopu Interreg VI-A IPA Hrvatska - BiH - Crna Gora 2021. - 2027. Projekt osigurava jednak pristup zdravstvenim uslugama za sve ranjive skupine u prekograničnom prostoru. Među nositeljima projekta je pet institucija iz BiH, RH i Crne Gore, a u fokusu je poboljšanje uvjeta za socijalizaciju i rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

Vrijednost projekta je 1,716.255 eura, od čega EU financira 85%, a 15% partneri na projektu. Provodit će se sljedećih 30 mjeseci. Razvojna agencija Žepče, jedan od partnera na projektu, bila je domaćin prve kick-off konferencije kojoj su nazočili predstavnici partnerskih organizacija Centar za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije, Razvojna agencija VSŽ-a, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Podgorica, JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče, predstavnici općinske uprave na čelu s općinskim načelnikom Matom Zovko, ministrica zdravstva ZDŽ-a Aida Salčinović, predstavnici osnovnih škola i predškolskih ustanova, Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama te nevladinih organizacija koje se skrbe o djeci i mladima s posebnim potrebama iz Žepča, Zavidovića i Zenice.

Govorilo se o problemima u zdravstvenoj skrbi djece s poteškoćama u razvoju u projektnom području te primjerima dobre prakse koji su još uvijek rijetki, ali ih treba nastojati "prenijeti" u ostala projektna područja. Aktivnosti projekta obuhvaćaju opremanje prostora i nabavu opreme u cilju boljih uvjeta rada stručnih osoba koje se skrbe o djeci i mladima s poteškoćama u razvoju.

Jedna od značajki projekta je formiranje mobilnih timova stručnih osoba koje će u područnim ambulantama raditi s djecom, ali i roditeljima, u prepoznavanju problema kod djece s poteškoćama u razvoju. Jedan od problema s kojima se susreću sve zdravstvene ustanove jest pasivnost roditelja, kao i nepriznavanje problema koje ima njihovo dijete. Projektom će se nastojati aktivnije educirati cijela lokalna zajednica, a posebno roditelji, da što ranije prepoznaju problem kako ne bi bilo kasno za intervenciju kada dijete već krene u školu.

Planirana oprema za žepački Dom zdravlja sa stacionarom omogućit će pružanje kvalitetnijih usluga prema djeci s poteškoćama u razvoju kroz opremanje Centra za ranu intervenciju, a planirana je i nabava neurofeedbacka, digitalnog logopedskog seta, opreme za senzornu sobu, play-attention programa te informatičke opreme za stručno osoblje koje će raditi s djecom. Uz postojeće osoblje, zaposlit će se još jedan psiholog i logoped koji će raditi s djecom i na terenu, odnosno u područnim ambulantama u Ozimici, Begovu Hanu i Željeznom Polju. Prema riječima ravnateljice DZ-a u Žepču dr. Tanje Radoš Kosić, planirane aktivnosti trebale bi dovesti do poboljšanja zdravstvene skrbi za djecu u tim područjima.

- To je važno jer će im tako biti omogućen pravodobni pristup potrebnoj medicinskoj njezi - zaključila je Radoš Kosić. Ravnateljica Razvojne agencije Žepče Branka Janko smatra da ovakav pristup doprinosi smanjenju zdravstvenih nejednakosti i poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice. - Treba svakako pratiti provedbu i učinke ovih aktivnosti te utvrditi jesu li one dovoljne za adekvatno zbrinjavanje zdravstvenih potreba djece u ruralnim krajevima - kazala je Janko.

Načelnik Zovko izrazio je zadovoljstvo novim projektom koji se provodi u općini Žepče i jedan je od ukupno pet EU projekata u kojima su sudjelovali Općina Žepče i RAŽ.

- Provedba aktivnosti koje poboljšavaju pristup i kvalitetu zdravstvene skrbi za djecu u ruralnim područjima zaslužuje ponos i priznanje - zaključio je Zovko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije