DUŽNOSNICI POTVRDILI

SAD ne sudjeluje u izraelskim napadima na Iran

Foto: YVES HERMAN/REUTERS
SAD ne sudjeluje u izraelskim napadima na Iran
26.10.2024.
u 02:08
Izrael je unaprijed obavijestio Bijelu kuću o napadima, tvrde dobro obaviješteni izvori. Predsjednik Joe Biden trenutno je u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, a njegovi savjetnici zasad ne planiraju sastanak u Sobi za krizne situacije.
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Američke Države ne sudjeluju u vojnim operacijama izraelske vojske protiv Irana, izjavio je u petak visoki dužnosnik  američke administracije. "Razumijemo da Izrael provodi ciljane napade na vojne ciljeve u Iranu kao čin samoobrane i kao odgovor na iranski balistički raketni napad na Izrael 1. listopada. Za više informacija o njihovoj operaciji uputili bismo vas na izraelsku vladu," izjavio je Sean Savett, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, u priopćenju, prenosi CNN.

Izrael je unaprijed obavijestio Bijelu kuću o napadima, tvrde dobro obaviješteni izvori. Predsjednik Joe Biden trenutno je u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, a njegovi savjetnici zasad ne planiraju sastanak u Sobi za krizne situacije. Izraelske obrambene snage objavile su na platformi X da je riječ o „preciznim napadima na vojne ciljeve” u Iranu, iako još uvijek nije jasno koji su točno ciljevi bili meta. U posljednjih nekoliko tjedana visoki američki dužnosnici jasno su iznijeli svoje stavove da izraelski odgovor — kako u pogledu karaktera tako i ciljeva — treba izbjeći nepotrebnu eskalaciju ili utjecaj na globalno gospodarstvo.

Biden i njegovi najviši savjetnici za nacionalnu sigurnost, u nizu redovitih razgovora, jasno su dali do znanja kako ne podržavaju napade na iranska nuklearna postrojenja ili naftne rezerve. Iako su dužnosnici smatrali kako bi drugi proizvođači nafte mogli lako nadoknaditi otprilike milijun barela dnevno koje proizvodi Iran, više su ih zabrinjavale reakcije tržišta na takav napad i mogućnost skoka cijena energije širom svijeta dok se američki birači spremaju izaći na izbore.

„Psihologija je značajnija od same stvarnosti,” rekao je izvor za CNN, ukazujući na to kako bi i sama sugestija napada na naftna postrojenja mogla podići cijene na tržištu za više od 4 %. CNN je izvijestio i kako su izraelski dužnosnici dali uvjeravanja SAD-u da će ciljevi odgovora biti vojna sredstva — a ne nuklearna postrojenja ili naftni objekti — nakon što je Bidenova administracija izrazila zabrinutost zbog daljnje provokacije i potencijalnih posljedica kod kuće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.