Pripremite zdrave i ukusne pločice s borovnicama u kojima ćete moći uživati tijekom radnog tjedna. Za potpuni ukus sačekajte da se dobro ohlade, a potom ih spremite u plastičnu zdjelu i čuvajte na sobnoj temperaturi.
Sastojci za džem od borovnice: 280 g borovnica, 30 ml javorovog sirupa, 2 kašike chia sjemenki
Sastojci za smjesu od zobenih pahuljica: 160 g. zobenih pahuljica, 1 kašičica praška za pecivo, 2 zrele banane, 50 ml. javorovog sirupa, 1 kašičica ekstrakta vanilije.
Priprema:
Borovnice i javorov sirup pomiješajte u zdjelici i zagrijavajte desetak minuta, sve dok bobice ne počnu otpuštati tekućinu. Potom pričekajte da zavrije, miješajte i kuhajte još nekoliko minuta kako bi se džem zgusnuo. Umiješajte chia sjemenke pa kuhajte još pet minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Pećnicu zagrijte na 190 Celzijevih stupnjeva. Četvrtastu zdjelu obložite papirom za pečenje. Polovicu zobenih pahuljica ubacite u blender i izblendajte u fino brašno. Prebacite u veliku posudu pa pomiješajte s preostalih 80 g. zobenih pahuljica. Dodajte zgnječene banane, javorov sirup i ekstrakt vanilije pa sve dobro pomiješajte.
Veći dio tijesta prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i zagladite. Premažite pripremljenim džemom pa po vrhu rasporedite ostatak tijesta. Pecite otprilike pola sata kako bi vaše pločice s borovnicama poprimile zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade prije rezanja.