Lokalni izbori2024.

SIP BiH: Osiguran transport izbornog materijala

SIP BiH: Osiguran transport izbornog materijala
23.09.2024.
u 13:34
Pogledaj originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) saopćilo je danas da je osiguran transport izbornog materijala za Lokalne izbore 2024. godine. 

– Zbog situacije uzrokovane poništenjem Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabavke - transporta izbornog materijala, a imajući u vidu, pored ostalog, i odredbe člana 1.11. Izbornog zakona BiH prema kojem su svi organi vlasti na svim nivoima i službenici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH obvezni pomagati organima nadležnim za provođenje izbora, Središnje izborno povjerenstvo BiH se 05.09.2024. godine za podršku obratilo Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine.

Od Ministarstva obrane BiH je zatraženo odobrenje upotrebe kamiona i kombi vozila  Ministarstva za transport izbornog materijala za Lokalne izbore 2024. godine - od Skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH BiH u Istočnom Sarajevu do gradova/općina u Bosni i Hercegovini i povrat nazad do Skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH - saopćeno je iz SIP-a.

Napominju  da se navedeni transport odvija uz policijsku pratnju, uz prisustvo službenika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je zadužen za primopredaju materijala koji se transportira, te da se transport odvija od Skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do sjedišta općinskih/gradskih izbornih povjerenstava koja su smještene u zgradama općina/gradova bez dolaska na biračka mjesta.

U vezi sa navedenim, Središnje izborno povjerenstvo BiH je primilo i odluku Zukana Heleza, ministra obrane Bosne i Hercegovine, o pozajmici resursa tog ministarstva, što će biti realizirano i detaljno uređeno kroz zaključivanje ugovora o pozajmici. U skladu s Planom dostave izbornog materijala bit će realizirana tri dostavna ciklusa, u periodu od 29.09. do 14.10.2024. godine - saopćio je Ured za informiranje SIP-a BiH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.