Evo kako da skuhate jaja – a da ne budu ni živa, ni prekuhana, nego taman. Sigurno ste čuli savet da vodu u kojoj su se kuhvala jaja treba prokuhati i ostaviti da ključa još pet minuta, a zatim skloniti sa šporeta? Nije baš tako. Obično tada žumance ostane sirovo, a bjelance bude skuhano.
Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedna od najboljih kuharica u Americi, napisala je knjige u kojoj je davala važne savjete o kuhanju. Pored brojnih trikova kako da pripremite hranu, otkrila je i dvije najbolje metode za savršeno kuhana jaja koja garantuju da će žumance biti potpuno kuhano, ali i mekano.
Prvi način je možda najlakši, važno je samo da slijedite korake po redu.Prvo jaja treba preliti hladnom vodom, pa tek onda staviti u ključalu vodu. Ringla treba da radi na srednjoj jačini, pa onda jaja možete ostaviti koliko god želite.
Iako možda mislite da je ovaj proces kuhanja duži, budite sigurni da će se kuhati jednako brzo kao kada voda proključa. Druga tehnika uključuje sipanje hladne vode u lonac, potapanje jaja i zatim brzo zagrijevanje vode. Čim proključa, jaje je kuhano!
Iako su ove njene metode dobile mnogo pohvala, a ljudi koji su ih isprobali kažu da su jaja zaista najukusnija kada se kuhaju na ovaj način, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak. Jaja su savršeno kuhana, ali je teže očistiti ljusku sa njih.