Što nam točno boja žumanjca otkriva? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Što nam točno boja žumanjca otkriva? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
12.04.2023.
u 13:20
Pogledaj originalni članak

Jeste li ikada razbili jaje i vidjeli svijetložutu, tamnožutu ili čak narančastu boju? Boja žumanjka može biti različita iz mnogo razloga, ali glavni nije to koliko je jaje zdravo, 

Naime, jedan od najvećih faktora koji određuju boju žumanjka je hrana kojom je kokoš hranjena. Studija objavljena 2022. proučavala je boju žumanjka dviju skupina kokoši. Jedna skupina je hranjena osnovnom prehranom, dok je druga skupina dobivala osnovnu prehranu plus dodatak karotenoidima, prenosi Zadovoljna.rs.

Boja žumanjca druge skupine bila je značajno drugačija. Istraživači su otkrili da karotenoidi iz prehrane mogu poboljšati boju žumanjca.

Što nam točno govori boja žumanjka?

Boja žumanjka, dakle, više je vezana uz ishranu kokoši i ne govori nam ništa o ukupnoj hranjivoj vrijednosti tog jajeta.

“Hranljiva vrijednost jajeta određena je čimbenicima kao što su sadržaj proteina, profil aminokiselina te sadržaj vitamina i minerala”, objašnjava dr. Fernando Cisneros, globalni menadžer za ishranu i zdravlje životinja tvrtke DSM.

Dok žumanjci mogu varirati u boji od blijedo žute do tamno narančaste, “zdravije kokoši će imati više karotenoida u jajima, proizvodeći žumanjak zlatne boje”, objašnjava Fernando. Dakle, da bi dobila zlatne žumanjke, kokoš mora dobiti kvalitetnu hranu i dobar uzgoj – i što je još važnije, biti zdrava.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.