ne drže nas sitima

Stručnjakinja otkrila koje tri namirnice nikada ne biste trebali jesti za doručak

Foto: Shutterstock
Stručnjakinja otkrila koje tri namirnice nikada ne biste trebali jesti za doručak
18.09.2024.
u 09:20
Biokemičarka tvrdi da su nas marketing i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način za početak dana
Pogledaj originalni članak

Iako često možemo čuti da je doručak najvažniji obrok u danu, možda ipak nije sve tako jednostavno. Francuska biokemičarka upozorava da slatki doručak pokreće dnevni "rollercoaster" visokih i niskih razina šećera, piše Mirror. Jessie Inchauspe tvrdi da su nas marketing i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način za početak dana, ali to je zapravo "marketing koji nas je lagao desetljećima". Inchauspe kaže da se ove tri specifične namirnice ujutro treba kloniti: slatke žitarice, sok od naranče i tost.

Savjetuje izbjegavanje soka od naranče jer se radi o proizvodu koji se lažno promovira kao zdrav, a u stvarnosti svaka čaša soka sadrži otprilike sedam žličica šećera.

Slana jela, kada se konzumiraju u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana, najbolja su za dulje zadržavanje sitosti. Biokemičarka je objasnila da će vas slano jelo također spriječiti da grickate jer nećete stalno tražiti "popravak" šećera. "Ljudi su jako dugo govorili 'popijte sok od naranče ujutro, to će vam dati energiju', 'doručak bi trebao biti sladak, neka budu peciva, žitarice', ali sve su to laži", pojasnila je.

"Jedenje slatkih doručaka izmislila je prehrambena industrija samo da bi zaradila jer su doručci vrlo profitabilni", dodala je. Inchauspe, čiji je nadimak "Božica glukoze", objasnila je da slatki doručak zapravo dovodi do manje cirkulacije energije. "Najbolji doručak je slani doručak koji se temelji na proteinima. Protein je vrlo važan za osjećaj sitosti, tijelu je potreban, a mi ga ne unosimo gotovo dovoljno", rekla je.

Nedostatak proteina može dovesti do umora, gladi i žudnje za hranom, no, hrana bogata proteinima poput jaja, zdrave masti kao što je avokado ili masna riba, te vlakna iz povrća pomažu u izbjegavanju 'pada'.

"Možete imati ostatke od večere za doručak, pa ako ste imali ribu ili povrće, to možete ponovo pojesti. Tradicionalni engleski doručak zapravo nije previše loš ako ga pripremite kod kuće i nije prerađen", izjavila je Inchauspe. Na konferenciji, aktivist za hranu dr. Chris van Tulleken rekao je da slatka hrana, posebno žitarice za doručak, ometa našu "sposobnost da kažemo da smo siti". Nedavna istraživanja pokazala su da su milijuni ljudi izloženi riziku od srčanih problema zbog količine ultra-prerađene hrane koju konzumiramo, a oni koji jedu najviše masovno proizvedene hrane imaju 24 posto veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.