NAPRAVI GERMKNEDLU

Svake godine veliki su hit na Adventu, ali najbolje su kad ih radimo kod kuće, evo recepta

Svake godine veliki su hit na Adventu, ali najbolje su kad ih radimo kod kuće, evo recepta
11.12.2022.
u 17:42
Pogledaj originalni članak

U slučaju da su vam germknedle na Adventu jednostavno preskupe ili niste pronašli onu najbolju, pokušajte ih napraviti sami, piše Jutarnji

Meko tijesto koje se topi u ustima, punjeno kakvim domaćim, lagano kiselkastim džemom od šljiva pa dodatno začinjeno svilenkastim umakom od vanilije i posipom od maka svakako je, složit ćete se, jedna od poslastica koja se za vrijeme adventa ne propušta, bez obzira na to gdje se nalazili. Obožavana je i na skijalištima i dolazi kao nagrada na kraju cjelodnevnih aktivnosti na snijegu, a kada je u pitanju stvarno dobra germknedla, neće je odbiti niti jedna generacija za stolom, od onih najmlađih pa sve do najstarijih.

 Shutterstock/Shutterstock

Iako priprema germknedli kod kuće oduzima nešto više vremena i traži malo više truda, kada žličicom zaronite u tanjur prepun toplog tijesta i bogate kreme, slasne debeljuce vrlo lako mogle bi postati obavezan dio vašeg zimskog menija. U pitanju je zapravo klasično dizano tijesto koje se, umjesto u pećnici, završava na pari. Prije toga potrebno ga je izdašno napuniti džemom od šljiva, a poslužiti se može uz gusti umak od vanilije ili, jednostavnije, u otopljenom maslacu.

TKO RADI NAJBOLJE GERMKNEDLE?

Germknedle dolaze iz Austrije i najpopularnije su upravo na tamošnjim skijalištima. Poslužuju se kao glavno jelo ili desert, a osim u umaku od vanilije, često dolaze poslužene u toplom maslacu. Također, germknedle su iznimno popularne i u Slovačkoj te Češkoj gdje ih, uz džem od šljiva, pune i sirom, čokoladom ili džemovima drugih okusa.

Recept za najbolje germknedle koje možete pripremiti kod kuće donosimo u nastavku.

Za tijesto će vam trebati:

500 grama glatkog brašna

vrećica suhog kvasca

3,5 dcl toplog mlijeka

70 grama šećera

1 jaje

60 grama maslaca (omekšanog)

korica jedne naranče

Za nadjev:

džem od šljiva

Za umak:

400 ml mlijeka

3 žumanjka

1 mahuna vanilije

90 grama šećera

2 žličice gustina

Za posip:

mak

Priprema:

U malo toplog mlijeka stavite suhi kvasac. Dodajte dvije žličice šećera. Ostavite da reagira otprilike 30 minuta. U veliku posudu stavite brašno i dodajte uzdigli kvasac, šećer, jaje, omekšani maslac, koricu naranče i s ostatkom toplog mlijeka umijesite glatko tijesto. Koristite miješalicu za tijesto ili mikser s nastavcima za miješenje tijesta. Mijesite oko 15 do 20 minuta. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena. Kad je tijesto naraslo, premijesite ga i podijelite u 12 jednakih "loptica". Loptice valjkom razvaljajte i u sredinu stavite žličicu džema od šljiva. Rubove loptica dobro stisnite i formirajte kuglicu. Stavite na papir za pečenje. Ponovite postupak sa svih 12 loptica. Loptice pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se drugi put dižu na toplom mjestu oko 20 minuta. Dok se loptice drugi put dižu, pripremite umak od vanilije. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u koje ste dodali sjemenke mahune vanilije. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Kad je mlijeko već jako zagrijano, dodajte par žlica vrućeg mlijeka u žumanjke kako se ne bi skuhali. Tako dobivenu smjesu dodajte u ostatak mlijeka i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Germknedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari oko 20 minuta. Ako nemate parilicu, kuhajte ih u kipućoj vodi oko 10 minuta. Poslužite s toplim umakom od vanilije i posute makom.

 Gerald Nell/Getty Images/istockphoto

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.