Tiramisu je jedan od onih slatkih klasika koji nam nikada ne dosadi. Lagana krema, okus kave i prefine piškote, čine kombinaciju kojoj je teško odoljeti.
Zadovoljna.hr donosi recept za nešto lakšu, proljetnu varijantu omiljenog kolača – tiramisu s jagodama. Recept za ovaj jednostavni i fini brzinski kolač podijelila je food blogerica Aleksandra iz Bosne i Hercegovine.
Recept za Tiramisu s jagodama je nastao sasvim slučajno, kaže Aleksandra. Radila je poznatu Pavlovu tortu i ostalo joj je nekoliko žumanjaka. Nije dugo razmišljala što će učiniti s ostatkom kreme od vanilije, brzo joj je sinula ideja da napravi lagani tiramisu.
Sastojci za tiramisu s jagodama:
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 5 žumanjaka
- 40 g gustina
- 2 vanilin šećera
- Korica pola limuna
- 250 g maskarpone sira
- 500 ml vrhnja za šlag
Ostalo:
- 300 g piškota
- 200 ml mlijeka
- Aroma vanilije
- 600 g jagoda
Tiramisu s jagodama - priprema:
- Stavite 500 ml mlijeka na štednjak i čekajte da prokuha.
- U mlijeko dodajte koricu pola limuna.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Kad je mlijeko prokuhalo, izvadite koricu limuna. Odvojite 200 ml vrućeg mlijeka i stavite u smjesu sa žumanjcima.
- Smjesu sa žumanjcima i mlijekom dodajte u preostalo mlijeko i kuhajte oko tri minute dok se smjesa ne zgusne.
- Da bi krema zadržala sjaj, odmah je prebacite u hladnu zdjelu koju ste barem pola sata držali u zamrzivaču.
- Prekrijte kremu plastičnom folijom i čekajte da se potpuno ohladi.
- Umutite 500 ml vrhnja za šlag.
- U hladnu kremu dodajte maskarpone i šlag. Šlag dodajte postepeno i lagano kako bi krema ostala prozračna.
- Piškote kratko namočite u mlijeku i poslažite u posudu.
- Na piškote dodajte kremu.
- Na kremu stavite jagode pa na jagode ponovno kremu. Ponovite postupak.